FesyenGaya Hidup

5 Gaun Fenomena Dalam Perkahwinan Diraja Dunia

Dengan kurang daripada satu bulan lagi sebelum perkahwinan diraja Putera Harry dan Meghan Markle yang akan diadakan pada 19 Mei di Kapel St George di Windsor Castle, khabar angin tentang gaun pengantin Markle telah pun menular.

Berita terkini mengatakan label fesyen Erdem atau Ralph dan Russo mungkin telah ditugaskan untuk mereka dan menghasilkan gaun pengantin yang akan menjadi tumpuan perhatian pada majlis tersebut.

Sementara menunggu hari perkahwinan yang paling dinantikan itu, di sini kami tonjolkan beberapa pakaian pengantin yang paling cantik di majlis perkahwinan diraja , termasuk yang dipakai oleh Elizabeth II, Grace Kelly, Lady Diana, dan paling terbaru Duchess of Cambridge, Kate Middleton.

Kate Middleton

Ditonton oleh seluruh dunia, pada 29 April 2011, Kate Middleton berkahwin dengan Prince William dalam pakaian Alexander McQueen yang direka oleh Sarah Burton. Gaun satin berenda ringkas itu telah mendapat pujian dari pengkritik fesyen untuk reka bentuknya yang menggabungkan elemen tradisi dan kemodenan.

Princess Diana

Untuk majlis perkahwinannya kepada Putera Charles pada 29 Julai 1981, Lady Diana mengenakan gaun yang mengagumkan dengan rekaan lengan beropol, ribuan mutiara dan mantel labuh lebih dari tujuh meter panjang yang direka oleh David dan Elizabeth Emanuel.

Puteri Sophia

Pereka Jean Desses ditugaskan untuk mencipta gaun organza perak untuk Princess Sophia dari Greece untuk perkahwinannya kepada Putera Juan Carlos dari Sepanyol pada 14 Mei 1962. Gaun satin sutera dengan mantel berenda itu dianggarkan bernilai lebih daripada $ 100,000 dalam piawaian harga Haute Couture abad ke-21.

Grace Kelly

Gaun yang dipakai oleh Grace Kelly ketika majlis perkahwinannya dengan Prince Rainier III pada 19 April 1956, dibuat oleh pereka pakaian Helen Rose, dan diberikan sebagai hadiah oleh MGM Studios. Kesempurnaan gaun berkenaan menjadikannya pakaian bintang Hollywood sebenar!

Puteri Elizabeth

Pada 20 November 1947, Puteri Elizabeth berkahwin dengan Prince Philip, Duke of Edinburgh, dalam pakaian yang direka oleh Norman Hartnell. Dihiasi dengan 10,000 sulaman mutiara, ia mempunyai mantel sepanjang empat meter dengan motif sulaman bunga yang bertaburan. – Star2

Show More

Related Articles

Back to top button