Politik

“Throwback” Peristiwa Penting Dalam Sejarah PRU Negara

Walaupun kempen pilihan raya hanya akan bermula pada 28 April, ia sudah terasa seperti kita telah melakukannya selama beberapa minggu terakhir ini dengan bendera parti dari kedua-dua belah parti politik ada di segenap penjuru.

Beberapa pakar juga memanggil PRU14 sebagai ibu segala pilihan raya tetapi setiap pilihan raya dikatakan ibu segala pilihan raya.

Mari kita lihat beberapa pilihan raya umum yang turut mencatatkan peristiwa penting pada masa lalu.

1955: Satu-satunya PRU Malaya

Pengundian berlaku di kesemua 52 kawasan pilihan raya Parlimen Malaya dan berakhir dengan kemenangan untuk Perikatan yang terdiri daripada Umno, MIC dan MCA – kini dikenali sebagai Barisan Nasional.

Parti Negara yang diketuai bekas presiden UMNO, Onn Jaafar mengalami kekalahan teruk dan Perikatan terus membentuk kerajaan baru dengan Tunku Abdul Rahman dipilih sebagai Ketua Menteri pertama.

ADAKAH ANDA TAHU?

Pilihan raya umum tunggal Malaya telah diadakan pada hari Rabu, 27 Julai 1955. Jadi tiada masalah untuk anda keluar mengundi pada hari Rabu, 9 Mei ini.

1964: PRU kedua Malaysia

Pilihan raya umum kedua Malaysia selepas memperoleh kemerdekaan pada 1957 menyaksikan Parti Perikatan menguasai lagi, memenangi 89 daripada 104 kerusi yang dipertandingkan. Ia adalah satu-satunya pilihan raya umum Malaysia yang melibatkan Parti Tindakan Rakyat Singapura.

ADAKAH ANDA TAHU?

Tun Dr Mahathir Mohamad pertama kali terlibat dalam PRU di peringkat Parlimen dan dipilih sebagai Ahli Parlimen Kubang Pasu. Tun Mahathir sepatutnya bertanding pada pilihan raya 1959 tetapi terpaksa berundur selepas tidak bersetuju dengan perdana menteri Tunku Abdul Rahman atas pilihannya untuk mengekalkan pasukan British dan Komanwel di Malaysia selepas kemerdekaan.

1969: Selamat datang Sabah & Sarawak

Pilihan raya ini pertama kali melibatkan parlimen di Sabah dan Sarawak selepas pembentukan Malaysia pada tahun 1963. Perikatan kehilangan majoriti dua pertiga kerana mereka memperoleh hanya 66 kerusi manakala Pembangkang menang 54.

ADAKAH ANDA TAHU?

Insiden 13 Mei berlaku selepas pilihan raya apabila pihak pembangkang meraikan kemenangan terhadap Perikatan.

1974: Kemunculan Barisan Nasional

Parti Perikatan dijenamakan semula sebagai Barisan Nasional (BN) pada tahun 1973 dan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama.

Ia terdiri daripada Umno, MCA, MIC, PAS, Parti Progresif Rakyat (PPP), Gerakan, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Pesaka Bumiputera dan Parti Perikatan Sabah. Ia adalah kemenangan besar bagi BN kerana mereka mengambil 135 daripada 154 kerusi yang ada.

ADAKAH ANDA TAHU?

Perdana menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak meninggal dunia dua tahun kemudian ketika mendapatkan rawatan di London. Ini mengakibatkan Datuk Seri Najib Razak yang berusia 22 tahun menjadi calon termuda untuk memenangi kerusi parlimen Pekan yang tidak bertanding sementara Tun Hussein Onn menjadi perdana menteri ketiga negara.

1990: Pertembungan parti campuran

Pilihan raya umum pertama selepas parti UMNO berpecah pada tahun 1988. UMNO Baru yang diketuai oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamed dan Parti Melayu Semangat 46 (S46) yang diketuai oleh Tengku Razaleigh Hamzah bertanding untuk kali pertama dalam pilihan raya.

Gabungan pembangkang memenangi 53 kerusi dan mendekati BN sebagai majoriti dua pertiga walaupun mereka menang 127 daripada 180 kerusi yang dipertandingkan.

ADAKAH ANDA TAHU?

Hanya beberapa hari sebelum pilihan raya, Parti Bersatu Sabah (PBS) keluar daripada BN untuk menyertai Gagasan Rakyat (dengan DAP dan Semangat 46).

2013: BN berjaya mengekalkan kedudukan

Parti campuran MCA, MIC dan Gerakan mencatatkan salah satu persembahan terburuk mereka, tetapi Najib berjaya memimpin BN kepada kemenangan 133 kerusi daripada 222 kerusi Dewan Rakyat.

Parti pembangkang mempunyai prestasi yang baik di bawah Pakatan Rakyat yang memenangi 89 kerusi. Pilihanraya ini menyaksikan beberapa perkembangan politik dalam BN dan Pembangkang yang membawa kita ke politik hari ini.

ADAKAH ANDA TAHU?

Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipecat sementara Datuk Seri Shafie Apdal keluar dari Barisan Nasional tiga tahun kemudian. – Malay Mail

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker