Teknologi

Teknologi Imbas Wajah Untuk Elak Pekerja Ponteng

Tidak seperti kebanyakan syarikat kewangan lain, Ping An Insurance (Group), syarikat insurans kedua terbesar di tanah besar China, menggunakan sistem imbas wajah dan suara untuk memerangi penipuan.

Selain daripada bertujuan untuk melindungi pelanggan dari kegiatan penipuan, firma itu juga menggunakan teknologi canggih itu untuk mencegah beberapa tingkah laku yang agak buruk dalam kalangan kakitangan mereka sendiri.

“Sebelum kami memperkenalkan ssitem pengimbasan wajah, sesetengah ejen yang tidak menghadiri taklimat pagi akan meminta kawan mereka untuk melaporkan mereka menggunakan kad kakitangan. Kini para ejen perlu menunjukkan wajah mereka untuk masuk, jadi kami dapat memastikan kesemua 1.4 juta ejen kami pergi bekerja dan menghadiri taklimat,” kata ketua eksekutif kumpulan, Jessica Tan Sin-yin.

Menurut laporan SCMP, sistem pengimbasan wajah dan suara Ping An masing-masing mempunyai kadar ketepatan 99.8 peratus dan 99.7 peratus.

Syarikat insurans itu telah menggunakan teknologi canggih dan merancang untuk melabur 100 bilion yuan (AS $ 15.86 bilion) dalam tempoh 10 tahun akan datang dalam teknologi kewangan dan perubatan. Dalam sedekad yang lalu, Ping An telah melabur sebanyak 50 bilion yuan.

Ketua eksekutif kumpulan, Jessica Tan Sin-yin.

“Pengimbasan wajah dan suara boleh membantu mengelakkan penipuan. Di AS dan pasaran lain, terdapat banyak kes pencurian identiti di mana orang mencuri identiti orang lain untuk meminjam pinjaman dan kemudian hilang. Kecurian ini membawa kepada hutang.”

“Menggunakan pengimbasan wajah atau suara, kami boleh mengenal pasti pelanggan kami dan mencegah kecurian identiti. Ia juga membantu kami mengenal pasti mereka yang mempunyai rekod kredit yang buruk,” kata Tan.

Bagi pelanggan yang bimbang tentang isu privasi, mereka sentiasa mempunyai pilihan menggunakan kata laluan untuk mengakses akaun mereka.

“Tetapi bagi pelanggan yang lupa kata laluan mereka, pengimbasan wajah dan suara menjadikannya lebih mudah bagi mereka mengakses akaun bank atau insurans mereka,” katanya lagi.

Pelaburan teknologi utama Ping An lain telah berada dalam bidang perubatan. Ia menggunakan teknologi kecerdasan buatan untuk mengimbas dan mengesan 23 jenis penyakit, dengan ketepatan lebih 90 peratus. Ia mampu menemui kanser paru-paru peringkat awal dan penyakit kritikal lain.

“Bagi banyak penyakit kritikal seperti kanser, pesakit biasanya lambat mengetahui bahawa mereka mempunyai penyakit. Sekiranya mereka dapat mengesannya pada peringkat awal, ia akan menyelamatkan banyak nyawa,” ujar Tan lagi.

Ping An telah menjual sistem perubatannya ke hospital-hospital di tanah besar, dan kini telah menjadi salah satu rangkaian perniagaan utama. Ping An akan terus mencari peluang penggabungan dan pengambilalihan memandangkan mereka akan meningkatkan urusan dalam talian dan membawa teknologi baru.

Show More

Related Articles

Back to top button