HiburanWayang

Rasai Pengalaman Seram Dalam ‘Gonjiam: Haunted Asylum’

Diarahkan oleh Jung Bum-shik, seorang pengarah filem seram yang mahir, filem Gonjiam: Haunted Asylum mengisahkan tentang tujuh orang anak muda yang bertemu melalui projek YouTube untuk meneroka tempat yang paling berhantu di Korea.

Ha-jun yang memiliki saluran YouTube berkaitan dengan supernatural, membawa pasukan mereka untuk meneroka Hospital Psikiatri Gonjiam dan bilik misteri 402, yang tidak pernah dibuka sejak hospital ditutup beberapa dekad sebelumnya.

Walaupun khabar angin bahawa tempat itu disumpah, Ha-jun dan pasukannya mencabar diri mereka untuk mencari entiti paranormal dengan berdepan kegelapan yang mengelilingi bangunan yang hampir musnah itu.

Filem ini mempunyai matlamat yang jelas iaitu untuk menarik penonton ke dalam “realiti” filem, atau untuk membuat mereka seperti benar-benar berada di tempat kejadian.

Filem ini tidak menggunakan pelakon terkenal dan kebanyakan pelakon membuat penampilan pertama mereka di layar perak menerusi filem ini. Mereka juga menggunakan nama sebenar mereka, kecuali Moon Ye-won, yang menggunakan nama Inggeris Charlotte.

Ini sengaja dilakukan untuk menjadikannya kelihatan seperti penonton sebenarnya menonton rakaman sebenar yang disiarkan dalam talian oleh tujuh pengembara. Kekurangan kesan bunyi dan muzik juga menambah kesan naturalistik.

Kekaburan antara fiksyen dan realiti dapat diterjemahkan dengan baik menerusi filem ini. Tetapi genre ini bukanlah sesuatu yang baru malah telah dilakukan sebelum ini dan dilakukan dengan baik, beberapa kali sejak filem The Blair Witch Project mempopularkannya pada tahun 1999.

Sebagai perintis dalam genre ini, Blair Witch berpotensi untuk menipu penonton untuk berfikir ia mungkin nyata. Tetapi ini adalah 2018! Kisah rakaman yang dijumpai dan pendekatan dokumentasi palsu tidak lagi segar atau tidak lagi berkesan.

Walaupun begitu, filem ini berfungsi dengan baik dalam menyampaikan keseraman. Dari interaksi janggal antara orang-orang yang baru saja bertemu, sikap mementingkan diri demi kemasyhuran internet, dan obsesi watak-wataknya dapat digambarkan dengan tepat.

Kelibat hantu tidak diekspresikan dan penonton sepatutnya membayangkannya dengan imaginasi sendiri. Jadi buat anda yang tidak suka menonton filem seram, filem ini masih lagi boleh anda tonton.

Secara keseluruhan, filem itu masih berfungsi dengan baik untuk membuat anda percaya bahawa anda sebenarnya berada di dalam bangunan misteri lama itu dan merasai sendiri pengalaman menakutkan berdepan entiti paranormal. – Star2

Show More

Related Articles

Back to top button