Politik

PRU Hari Rabu Menyatukan Rakyat Malaysia

Sejak Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan bahawa hari pengundian ditetapkan pada hari Rabu, 9 Mei, ramai yang telah menyatakan kebimbangan jika tidak mempunyai dana perjalanan pulang atau tidak akan dapat pulang pada pertengahan minggu walaupun tarikh tersebut diisytiharkan sebagai cuti umum.

Merasakan keperluan untuk membantu pengundi menjalankan tugas sivik mereka, Gan Sue Ling dan teman lelakinya, Wong You Jing, membuat inisiatif untuk menubuhkan sebuah laman web, www.pulangmengundi.com, untuk bertindak sebagai platform bagi membantu mereka yang memerlukan bantuan kewangan .

“Ideanya adalah untuk mewujudkan tempat di mana mereka yang memerlukan bantuan kewangan atau subsidi boleh meminta bantuan dan orang yang ingin membantu dapat melakukannya secara langsung,” kata Gan.

“Di Amerika Syarikat, tarikh pemilihan presiden telah ditetapkan. Tetapi di sini, tarikh tidak ditetapkan dan oleh itu sukar bagi orang untuk merancang perjalanan pulang awal, “kata wanita berusia 31 tahun itu kepada FMT.

Domain laman web itu telah dibeli oleh trio Timothy Teoh, Grace Look dan Andrew Loh yang juga mempunyai idea mereka sendiri untuk menubuhkan sebuah laman web untuk memudahkan pengguna berkongsi kereta untuk pulang ke kampung.

“Kami bekerjasama dengan Timothy, Grace dan Andrew yang langsung tidak kami kenali. Kami kemudian bersetuju untuk meletakkan idea kami bersama dalam satu laman web. “

Pelawat ke pulangmengundi.com boleh meminta untuk menumpang kereta atau mendapatkan bantuan kewangan untuk perbelanjaan perjalanan. Mereka juga boleh mendaftar untuk berkongsi kereta atau menyumbang wang untuk perbelanjaan perjalanan.

“Kami tidak memegang apa-apa wang. Sesiapa yang memerlukan bantuan perlu memberikan butiran asas seperti kad pengenalan dan nombor telefon mereka, e-mel dan profil Twitter atau Facebook supaya penderma boleh mengesahkan bahawa mereka adalah pengundi berdaftar.

“Sebaik-baiknya, jika seseorang memerlukan subsidi, lebih baik jika mereka membeli tiket bas atau tiket penerbangan mereka supaya penderma tahu wang mereka benar-benar akan membantu seseorang menggunakan hak mereka untuk mengundi,” tambah Gan.

Laman web yang dilancarkan pada 13 April itu telah menarik kira-kira 4,000 orang sebagai penderma dan 2,000 pemandu kereta. Ia juga menghubungkan mereka dengan pengundi yang sama ada memerlukan dana atau pengangkutan.

“Kami menerima 934 permintaan untuk subsidi, dengan satu pertiga daripadanya pengundi Sabah. Kami juga telah menghubungkan 1,100 orang menjadi pemandu kereta, “kata Gan, sambil menambah bahawa RM8,030 telah disumbangkan sebagai subsidi.

Gan berkata mereka bekerjasama dengan kumpulan lain dengan matlamat yang sama, termasuk carpoolGE14, #pulangmengundi dan balik.undirabu.com. Laman web terakhir yang melibatkan pengumpulan dana untuk penyewaan bas bagi laluan tertentu.

“Dengan cara ini, jika rakyat memerlukan pengangkutan ke tempat-tempat yang diliputi oleh bas, mereka boleh mengambil bas supaya ada lebih banyak ruang bagi mereka yang perlu menaiki kereta.”

Dua minggu selepas PRU14, semua data yang dikemukakan ke pulangmengundi.com akan dipadamkan.

“Kami mungkin menetapkannya semula untuk PRU15, kerana kami telah membangunkan model itu. Tetapi buat masa ini, kami memberi tumpuan kepada pilihan raya akan datang ini,” kata Gan.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker