Isu SemasaTempatan

Terengganu Cipta Rekod, Tawarkan Tuisyen Online

Terengganu telah mencipta sejarah dengan menjadi negeri pertama yang memperkenalkan program tuisyen dalam talian dengan kerjasama New Straits Times Press (Malaysia) Bhd (NSTP).

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi Kerajaan, Abdul Latiff Awang berkata program perintis itu dipanggil “Transformasi Baru Terengganu (TTB) Tuisyen Online”.

Ia akan ditawarkan melalui 5,975 portal ‘FullAMark Class’ NSTP dan akan memberi manfaat kepada 231 buah sekolah, yang terdiri daripada 111 sekolah rendah dan 120 sekolah menengah dengan kos RM300,000.

Akses itu akan melibatkan 2,775 pakej untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah selama tiga bulan dan 1,500 pakej untuk Pentaksiran Tingkatan Tiga dan Sijil Pelajaran Malaysia selama enam bulan.

Program tuisyen dalam talian itu adalah inisiatif tambah nilai. Setiap tahun, negeri Terengganu menghasilkan ramai pelajar dengan pencapaian yang tinggi.

Terengganu adalah perintis dalam pendidikan digital dengan memperkenalkan kelas e-Book dan kelas maya sebagai sebahagian daripada usahanya untuk merealisasikan sekolah pintar seperti yang dibayangkan oleh Kementerian Pendidikan sejak tahun 2000.

“Ini telah meningkatkan literasi dan pemilikan komputer, menjadikan negeri ini sebagai peneraju dalam kesedaran maklumat, komunikasi dan kesedaran teknologi,” kata Abdul Latiff, sambil menambah bahawa NSTP dipilih kerana hubungannya yang lama dengan kerajaan negeri.

Antara inisiatif negeri adalah pengenalan i-Kelas untuk persekitaran kelas pintar yang lengkap dengan alat digital, seperti tablet dan papan tanda sejak tiga tahun yang lalu.

Pendidikan memerlukan inovasi untuk meningkatkan standard, semangat dan motivasi di sekolah. Ini termasuk pengenalan program STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik) sejajar dengan Revolusi Industri 4.0.

Program ini akan membolehkan belia menguasai pembelajaran maya dari mana sahaja melalui alat seperti tablet, komputer riba, komputer dan telefon pintar.

Pendidikan interaktif melalui platform digital adalah trend hari ini. Oleh itu, program tuisyen akan meningkatkan pembangunan sumber manusia di kalangan belia dengan memperkukuhkan pendidikan mereka.

Pakej ‘FullAMark Class’ akan menawarkan portal pendidikan interaktif untuk pelajar dengan membolehkan guru bertindak sebagai pentadbir kelas untuk mengawasi dan menyediakan saluran yang lebih dinamik dan integrasi yang lebih baik. – NST

Show More

Related Articles

Back to top button