Politik

Janji Manifesto Penting Bagi Rakyat

Walaupun kebanyakan rakyat Malaysia mengalu-alukan pelbagai inisiatif yang dijanjikan dalam manifesto pilihan raya Barisan Nasional dan Pakatan Harapan, terdapat banyak keraguan sama ada janji politik ini realistik untuk dilaksanakan.

Berbeza dengan cadangan belanjawan negara yang diumumkan di Parlimen dan disokong oleh undang-undang, manifesto pilihan raya sebaliknya dihebohkan secara politik tanpa sokongan undang-undang dan berkemungkinan dilupakan setelah selesai PRU.

Mengawal GST dan tol jalan adalah cadangan menarik yang boleh memenangi undi untuk Pembangkang. Begitu juga peningkatan yang dicadangkan dalam BR1M dan peningkatan besar dalam gaji dan elaun lebih dari 1.6 juta penjawat awam dan pesara boleh mendapat sokongan pengundi yang besar untuk kerajaan.

Tetapi bolehkah manifesto yang dijanjikan itu dilaksanakan mengikut bajet negara? Ia akan menjadi lebih meyakinkan kepada 15 juta pengundi jika manifesto Barisan dan Pakatan memberi anggaran mengenai kos manifesto mereka. Lagipun, rakyat dan pembayar cukai yang perlu menanggung kos terbabit.

Isu Dalam Manifesto PRU14

1. Di sisi positif, kredit mesti diberikan kepada kedua-dua pihak kerana memberi tumpuan kepada kumpulan pendapatan 40% terendah walaupun kumpulan berpendapatan pertengahan nampaknya agak diabaikan.

Tambahan pula, sayangnya bahawa kumpulan pendapatan paling tinggi 20% telah ditinggalkan untuk menikmati dan meningkatkan kekayaan mereka dengan sokongan kerajaan yang liberal. Adakah kerana seperti di kebanyakan negara, golongan kaya memberikan dana politik untuk menaikkan calon pilihan raya mereka?

2. Dasar-dasar struktur transformasi tidak diberi perhatian oleh kedua-dua pihak. Sebagai contoh, mereka berjanji untuk melawan inflasi dan kenaikan kos sara hidup dengan menaikkan subsidi dan elaun tetapi gagal untuk menangani sebab-sebab asas kenaikan harga.

Penyebab sebenar inflasi adalah produktiviti yang rendah, rasuah, pembaziran dana awam, persaingan yang tidak mencukupi dan inovasi yang lemah. Dan bagaimana pula dengan pengaruh besar syarikat-syarikat berkaitan kerajaan yang kerap mengatasi sektor swasta dan yang mungkin tidak begitu kompetitif?

3. Keutamaan juga tidak diberikan untuk memperkuat institusi kebangsaan kita. Kebanyakan rakyat Malaysia percaya kualiti institusi kebangsaan kita seperti Suruhanjaya Pilihan Raya, badan kehakiman, polis, perkhidmatan awam dan SPRM telah menurun.

Tadbir urus yang baik secara umumnya dianggap telah merosot dan perkara ini seharusnya diberi perhatian kerana ia mempengaruhi imej negara.

Memastikan Manifesto Terlaksana

Manifesto dari kedua-dua belah pihak walaupun tidak memuaskan, masih boleh diterima. Ia masih lagi perlu diteliti dan diperbaiki dan yang paling penting perlu pemantauan berpanjangan.

Ini mesti dilakukan oleh suruhanjaya pengawasan manifesto atau jawatankuasa manifesto parlimen yang boleh melaporkan dengan telus kepada Parlimen dan rakyat sekali setiap empat bulan. Hanya dengan itu, rakyat akan dapat memastikan bahawa janji-janji manifesto bukan sekadar janji.

Akhir sekali, kepada semua pengundi berdaftar, buatlah keputusan yang bijak demi masa depan negara. Sekiranya anda tidak dapat menerima mana-mana parti politik, undilah calon yang layak, rajin, jujur ​​dan peduli terhadap pengundi, negara dan generasi akan datang. – The Star

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker