Bisnes & Ekonomi

Lelaki Di Sebalik Jenama Panasonic

Panasonic adalah salah satu syarikat elektronik terbesar Jepun yang terkenal dengan kehadiran yang kuat di Asia, Amerika Syarikat, Timur Tengah dan Eropah.

Di Malaysia, produk syarikat yang dahulunya dikenali sebagai National, adalah jenama isi rumah terkemuka selama beberapa dekad. Tetapi kenalkah anda kepada pengasas di sebalik jenama ini?

 

Siapa Pengasas Panasonic?

Panasonic dihasilkan oleh Tan Sri Konosuke Matsushita yang dilahirkan pada tahun 1894.

Beliau bermula sebagai perantis kepada pembuat hibachi (tukang arang) pada usia sembilan tahun dan kemudian sebagai perantis di sebuah kedai basikal setahun kemudian.

Beliau berhenti sekolah sebelum berusia 10 tahun dengan arahan bapanya untuk bekerja di Miyata Hibachi Store di Osaka pada tahun 1904 tetapi perniagaan itu bankrup.

Setahun kemudian, beliau menyertai Godai Bicycle Shop.

 

Ikut Kata Hati

Tetapi naluri Matsushita memberitahunya bahawa elektrik akan membentuk masa depan dan pada usia 16 tahun.

Oleh itu, Matsushita mula bekerja di Osaka Electric Light Company. Tiga tahun kemudian, beliau mendaftar di kelas sekolah malam di Sekolah Komersial dan Perindustrian Kansai.

Beliau kemudian bekerjasama dengan beberapa orang termasuk Mumeno lue, yang menjadi isterinya pada usia 21 tahun, untuk mengeluarkan soket elektrik pada tahun 1917 tetapi produk itu tidak dijual dengan baik dan beliau kehabisan dana.

Nasibnya baik apabila beliau menerima pesanan dari pemborong untuk plat penebat untuk kipas elektrik Kawakita Denki yang membolehkannya keluar dari keadaan ekonominya yang sesak.

Beliau menubuhkan Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works di Ohiraki-cho, Osaka pada tahun 1918, dan dalam empat tahun membina sebuah kilang.

Tan Sri Konosuke Matsushita

Pada tahun 1923, beliau membangunkan lampu basikal berbentuk peluru apabila lilin dan lampu minyak masih biasa digunakan untuk basikal pada masa itu. Ia terbukti menjadi kejayaan besar.

 

Bagaimana Wujud Jenama National

Pada tahun 1927, beliau ingin memasarkan lampu basikal persegi tetapi memerlukan nama untuknya dan menemui perkataan Inggeris “international” dalam akhbar. Beliau melihat bahawa dalam “international” ada perkataan “national” yang bermaksud kepunyaan sesuatu negara dan dari situlah jenama “National” wujud.

Apabila eksport syarikat berkembang, beliau menubuhkan Matsushita Electric Trading Co Ltd pada tahun 1935 tetapi menukar nama itu kepada Matsushita Electric Industrial Co Ltd apabila beliau menggabungkannya.

Pada tahun 1951, Matsushita mengumumkan bahawa sudah tiba masanya bagi syarikat itu untuk menjengah pasaran global kerana beliau percaya bahawa teknologi Barat adalah kunci kepada pembinaan semula selepas perang Jepun.

 

Mengapa Jenama National Bertukar Menjadi Panasonic?

Matsushita membuat lawatan pertamanya ke Amerika Syarikat dan Eropah pada tahun 1951 untuk mencari rakan kongsi perniagaan.

Selepas pencarian dan perundingan yang panjang, beliau memperoleh kerjasama dengan Philips dan membentuk syarikat usaha sama, Matsushita Electronics Corporation.

Walau bagaimanapun, apabila beliau mahu mengeksport produk ke Amerika Syarikat, jenama “National” tidak dapat digunakan. Maka wujudlah jenama Panasonic yang merupakan gabungan dua perkataan iaitu “pan” yang bermaksud universal dan “sonic” adalah daripada bunyi produk pertama yang dihantar ke Amerika Syarikat iaitu pembesar suara.

 

Matsushita Mendapat Gelaran Tan Sri Oleh Yang di-Pertuan Agong

Matsushita telah menerima banyak anugerah dari luar negara, termasuk Malaysia. Beliau telah dianugerahkan gelaran Tan Sri oleh Yang di-Pertuan Agong pada Februari 1979.

Matsushita meninggal pada tahun 1989 akibat radang paru-paru pada usia 94 tahun.

Pada masa itu, perniagaan beliau telah berkembang di peringkat antarabangsa. Untuk menggambarkan status firma sebagai pemain global yang hebat dalam industri elektronik, jenama National telah ditukar kepada Panasonic pada tahun 2008.

Kini dalam tahun ke-100 penubuhannya, Panasonic mengendalikan 495 anak syarikat dan 91 syarikat bersekutu di seluruh dunia dan mempunyai 257,533 pekerja, di mana 152,701 di luar negara. Dan semua ini bermula daripada seorang budak lelaki yang bermula sebagai tukang arang.

Show More

Related Articles

Back to top button