Teknologi

Aplikasi myTNB Memudahkan Pemantauan Penggunaan Elektrik

Membayar bil elektrik anda melalui peranti mudah alih, kini hanya dengan satu klik sahaja dengan aplikasi mudah alih myTNB dari Tenaga Nasional Bhd (TNB) yang kini menawarkan kemudahan yang lebih baik kepada pelanggan.

Aplikasi telefon pintar yang diperkenalkan bulan lalu, akan membolehkan pengguna mengakses maklumat akaun mereka, membayar bil dan mengawasi tahap penggunaan tenaga mereka yang akan diperkenalkan secara berperingkat.

Aplikasi itu dilancarkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Zaini Ujang pada awal bulan ini.

Maklum balas terhadap aplikasi itu amat menggalakkan dengan lebih daripada 30,000 muat turun sejak mula diperkenalkan.

Menurut NST, aplikasi itu membolehkan pengguna melihat penggunaan tenaga elektrik mereka sejak enam bulan lalu dan memantau akaun tanpa had.

Pengurus Besar Kanan TNB (Perkhidmatan Pelanggan) Ir. Kamaliah Abdul Kadir berkata aplikasi yang dilancarkan bulan ini merupakan versi terkini aplikasi sedia ada yang lebih mesra pengguna dan ia mendapat maklum balas positif dari pengguna.

Pemegang akaun yang membayar bil elektrik untuk ibu bapanya yang tinggal di tempat lain boleh melakukan pembayaran dengan menggunakan sistem aplikasi itu dan tuan-tuan tanah akan dapat memantau sama ada penyewa membayar bil elektrik mereka pada masanya dengan menggunakan aplikasi yang sama.

Pelanggan boleh menikmati transaksi masa sebenar dan akan dimaklumkan apabila pembayaran dibuat. Mereka akan mendapat pemberitahuan setiap minggu.

Pengguna boleh menyimpan butir-butir kad kredit mereka untuk pilihan pembayaran dalam aplikasi yang lebih pantas dan ini juga cara yang lebih cepat untuk mengemukakan maklum balas untuk perkara berkaitan bil.

TNB juga sedang menggantikan meter tradisional kepada meter pintar, peranti elektronik yang merekodkan penggunaan tenaga elektrik selang satu jam atau kurang.

Apabila penggunaan meter pintar dilaksanakan di seluruh negara, peranti itu akan membolehkan pelanggan menguruskan penggunaan harian mereka dan membantu mereka menjimatkan bil elektrik.

Para pengguna boleh membandingkan penggunaan elektrik mereka setiap hari dan bandingkan trend penggunaannya sekiranya mereka menjadi tuan rumah pada sebarang acara di rumah mereka.

Meter tradisional saat ini hanya akan membolehkan pelanggan menerima bil fizikal mereka pada akhir bulan dan mereka tidak akan dapat mengakses maklumat masa nyata mengenai penggunaan kuasa mereka, serta memantau corak penggunaan.

Sementara itu, Zaini berkata pemasangan meter pintar di unit-unit perumahan di seluruh negara akan memastikan myTNB menjadi lebih cekap.

“Sejumlah 1.5 juta meter pintar akan berubah di seluruh negara dalam fasa menjelang Disember 2020. Ini akan membolehkan pengguna menyemak bil mereka setiap hari. Ini adalah inisiatif yang baik oleh TNB, yang pasti akan memberi manfaat kepada pengguna untuk jangka panjang, “katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button