AntarabangsaPerangPolitik

Siapakah Hitler dan Bagaimana Beliau Muncul di Pentas Dunia?

Adolf Hitler memainkan peranan besar dalam mencorakkan dunia moden, kerana beliau telah membawa dunia kepada Perang Dunia Kedua (WWII). Walaupun sering dikaitkan sebagai kejam dan zalim, namun ada cerita lain yang sebenarnya telah berlaku sehingga membangkitkan amarah beliau.

Cerita itu bermula pada kurun ke-18, melibatkan sebuah empayar bernama Britain…

PAX-BRITANNICA

Sepanjang kurun ke-18, Britain merupakan kuasa besar dunia dan digelar  Pax-Britannica.  Namun pada ketika itu, Pax-Britannica telah dicengkam elemen asing yang berpengaruh dan mempunyai banyak wang. Di samping itu, mereka turut dijangkiti virus komunisme (Reds Movement).

Karikatur yang memotretkan Pax-Britannica sebagai kuasa dunia (World Order) yang rakus dan tamak

Selain Britain, Jerman juga merupakan kuasa yang tidak kurang hebatnya. Namun, menyedari wujudnya cengkaman ke atas Britain, pemimpin Jerman ketika itu iaitu Canselor Otto Von Bismark dengan strategik telah merancang gerakan bagi mengekang cengkaman itu dari merebak ke Jerman.

Oleh itu pada tahun 1873, Bismark bersama Austria-Hungary dan Rusia telah menubuhkan satu pakatan yang bernama Liga Tiga Maharaja, yang mempunyai beberapa matlamat: –

  1. Bertindak menghalang pertumbuhan gerakan elemen asing serta komunisme.
  2. Untuk memastikan agar negara anggota tidak berperang sesama sendiri.
  3. Untuk memantapkan ekonomi anggota supaya dapat bersaing secara sihat dengan Britain dan sekutunya.
  4. Untuk menerapkan nilai yang baik dan mewujudkan keamanan dengan semua kuasa besar yang lain
Canselor Otto Von Bismark, seorang negarawan yang cintakan keamanan

BRITAIN MENCEMBURUI JERMAN 

Kewujudan Liga Tiga Maharaja bukan sahaja mengundang amarah Britain, bahkan komunis serta elemen-elemen asing yang berpengaruh di Eropah saat itu. Mereka melihat bahawa liga itu boleh mengancam pengaruh Pax-Britannica.

Maka, banyak perancangan telah dilaksanakan bagi menggagalkannya, termasuk menggunakan pembunuh upahan Yahudi bernama Ferdinand Cohen-Blind bagi membunuh Bismark.

Peristiwa cubaan membunuh terhadap Bismark, dilakukan oleh pengganas bawah tanah berbangsa Yahudi

Walaupun cubaan itu gagal, namun melalui langkah licik Perdana Menteri Britain, Benjamin Disraeli, akhirnya Liga Tiga Maharaja dikuburkan pada 1878. Selang beberapa lama kemudian, Perang Dunia Pertama (WWI) pula meletus pada 1914.

Benjamin Disraeli, Perdana Menteri Britain berbangsa Yahudi yang berdendam dengan Bismark

KEKALAHAN JERMAN DAN PERJANJIAN VERSAILLES

Dalam perang itu (WWI), Jerman dan pakatannya dalam Triple Alliance telah mengalami kekalahan kepada pakatan Britain (Triple Entente).

Kuasa-kuasa yang berperang dalam WW1

 

Sebagai hukuman, apabila WW1 tamat pada 1919, Jerman didenda melalui perjanjian bernama Perjanjian Versailles. Denda itu termasuklah: –

  1. Jerman harus bertanggungjawab 100% kerana berperang (sedangkan hakikatnya mereka tidak mahu berperang dan cuba berdamai).
  2. Sebahagian kawasan subur milik German seperti Rhineland, Saar dan Danzig haruslah diserahkan kepada pihak yang menang.
  3. Jerman dipaksa membayar denda (war reparation) sebanyak RM1 trilion.
Perjanjian Versailles yang berat sebelah

KEBANGKITAN HITLER

Akhirnya kerana Perjanjian Versailles, hiper-inflasi berlaku dan memusnahkan ekonomi Jerman. Pekerjaan berkurangan, makanan menjadi mahal dan masa depan negara menjadi kelam. Kemusnahan itu dirasakan oleh semua orang, namun seorang daripada mereka melihatnya dengan “mata hati”.

Orang itu bernama Adolf Hitler.

Sebagai askar veteran WWI, hati beliau tersentuh melihat warga bangsanya terpaksa merempat di tepi jalan dan bawah jambatan, sedangkan golongan imigran Yahudi ketika itu hidup senang lenang dengan memerah hasil ekonomi Jerman.

Akhirnya, timbul kesedaran dalam diri Hitler bahawa hanya melalui politik sahaja nasib Jerman dan maruah bangsa Aryan (peribumi Eropah/bangsa kulit putih) dapat dipulihkan. Oleh itu, Hitler menyertai parti kecil bernama Parti Buruh Jerman (DAP atau German Workers Party), di mana sewaktu mendaftar, beliau hanyalah anggota ke-7 parti.

Selain DAP, ada beberapa parti utama yang lain di Jerman waktu itu: –

  1. Parti berhaluan kanan (rights) digelar Nasionalis
  2. Parti berhaluan kiri (left) digelar Sosialis
  3. Parti Komunis
Kemusnahan ekonomi Jerman pasca WW1 meningkatkan pengangguran terutama dalam kalangan veteran perang WW1

Namun populariti Hitler cepat sahaja meningkat termasuk di kalangan nasionalis dan sosialis, kerana beliau seorang yang bijak berpidato.

Suaranya yang lantang sewaktu berceramah dalam kelab malam (beer hall speeches) pantas sahaja menarik orang ramai untuk mendengarnya dan ini meningkatkan jumlah anggota parti.

 

 

 

 

Setelah DAP semakin kukuh, beliau melakukan rombakan dengan menambahkan N (Nasionalis) dan S (Sosialis) pada nama parti, bertujuan bagi menarik penyokong dari pihak Nasionalis dan Sosialis. Maka, nama baru parti beliau menjadi NSDAP (beliau tidak pernah menggunakan nama Nazi).

Di samping itu, Hitler turut mencipta logo baru parti NSDAP. Bagi menarik minat komunis, beliau menggunakan warna merah. Selain itu, lambang swastika iaitu lambang Aryan kuno turut dimuatkan pada bendera logo sebagai simbol jatidiri dan cintakan bangsa.

Kehebatan pidato Hitler berjaya memukau para pendengar dalam kelab-kelab malam (beer-hall speeches)
Logo NSDAP, di mana mereka tidak pernah menggunakan nama Nazi. Gelaran itu sebaliknya digunakan oleh Britain dan sekutu untuk memburukkan Hitler dan NSDAP

Matlamat NSDAP adalah untuk membentuk kembali Jerman yang baru agar bangkit dari cengkaman pihak-pihak anti-Jerman dalam Perjanjian Versailles. Namun, matlamat itu telah dimanipulasi oleh pihak yang mempunyai agenda tertentu, sehinggalah menjerat Jerman ke dalam WW2 pada 1939.

Show More

Related Articles

Back to top button