Bisnes & Ekonomi

Tiada Caj Tambahan Untuk Transaksi Melalui Kad

Peruncit tidak boleh mengenakan surcaj untuk pembayaran menggunakan kad debit dan kredit, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

“Pelanggan yang menemui peniaga yang mengenakan surcaj ketika menggunakan kad debit dan kredit dinasihatkan untuk membuat aduan dengan bank mereka atau pengeluar kad pembayaran,” katanya.

Ia berkata larangan ke atas surcaj dipantau dan dikuatkuasakan oleh bank yang menyediakan kemudahan e-pembayaran kepada peniaga.

Ia telah menjadi amalan oleh beberapa peniaga untuk mengenakan tambahan 2% kepada bil apabila pembelian dibuat dengan menggunakan debit atau kad kredit. Secara umum, bank pusat berkata, MDR untuk kad kredit lebih tinggi daripada MDR untuk kad debit.

BNM bertindak balas terhadap artikel dalam portal dalam talian yang bertajuk “Badan Pengguna: Lupuskan surcaj pada kad kredit”.

Artikel itu menyusul selepas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz di Dewan Rakyat yang berkata surcaj yang dikenakan oleh pengeluar  kad kredit ke atas pemegang kad adalah untuk baki kad kredit yang belum selesai dan bukannya ke atas transaksi kad kredit dan kad debit.

Di peringkat global, bank pusat berkata negara mengambil pendekatan berbeza dalam menangani isu surcaj yang dikenakan oleh peruncit untuk bayaran kad.

Di Eropah dan Britain, misalnya, peruncit dilarang mengenakan bayaran tambahan kepada pengguna untuk urus niaga kad kredit dan debit, sementara di Australia, peruncit mempunyai hak untuk mengenakan bayaran tambahan kepada pelanggan yang membayar menggunakan kad pembayaran yang lebih mahal seperti kad kredit.

Rasional untuk pendekatan seperti itu adalah untuk menghantar isyarat harga yang betul untuk menggalakkan pengguna membayar menggunakan kad debit yang lebih murah.

Di Malaysia, BNM telah memperkenalkan langkah-langkah seperti Rangka Kerja Pembaharuan Kad Pembayaran dan Rangka Kerja Pemindahan Kredit yang boleh diuruskan untuk mengurangkan kos kepada peruncit apabila menerima kaedah pembayaran elektronik yang lebih murah.

Langkah ini seterusnya mengurangkan tekanan kepada peruncit untuk mengenakan bayaran tambahan kepada pelanggan, lapor The Star.

Untuk mendapat manfaat daripada kos operasi yang lebih rendah, peruncit juga digalakkan menerima kaedah pembayaran lebih efektif seperti kad debit dan pembayaran mudah alih (pemindahan dana segera).

Show More

Related Articles

Back to top button