Isu SemasaTempatan

RM2,700 Gaji Untuk Hidup di KL

Bank Negara Malaysia (BNM) telah memperkenalkan konsep “gaji untuk hidup” yang merupakan pendapatan minimum yang diperlukan bagi isi rumah untuk mengambil bahagian dalam masyarakat, peluang untuk pembangunan peribadi dan keluarga serta kebebasan terhadap tekanan kewangan yang teruk.

Dalam Laporan Tahunan 2017, bank pusat itu berkata berdasarkan kajian pada 2016, “gaji untuk hidup” yang ideal di Kuala Lumpur adalah antara RM2,700 sebulan untuk individu bujang, manakala RM6,500 sebulan untuk pasangan berkahwin dengan dua orang anak.

Bank pusat berkata konsep “gaji untuk hidup” boleh digunakan untuk membimbing para penggubal dasar dan majikan mengenai apa yang boleh diterima sebagai standard hidup minimum, lapor NST.

Bank Negara berkata standard hidup minimum bukan hanya keperluan makanan, sebaliknya harus termasuk penyertaan sosial dan kestabilan kewangan.

Anggaran gaji untuk hidup, disertai dengan produktiviti yang lebih besar, harus mewakili dan cukup masuk akal untuk membimbing majikan untuk membayar upah yang adil kepada pekerja.

Dengan panduan mengenai anggaran gaji untuk hidup, kerajaan akan dapat melihat kesan positif kepada ekonomi seperti peningkatan dalam semangat dan produktiviti pekerja yang membawa kepada peletakan jawatan yang lebih rendah dalam sesebuah organisasi.

Antara 2014 dan 2016, pendapatan bulanan isi rumah B40 meningkat 6 peratus daripada RM2,537 kepada RM2,848. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan kos sara hidup, pertumbuhan pendapatan sebenar hanya menghasilkan 3.8 peratus.

Bagi sesetengah isi rumah lebih daripada dua orang dewasa dan dua kanak-kanak, kenaikan kecil gaji boleh menampung kenaikan harga keperluan asas tetapi tidak mencapai standard hidup yang minimum.

Sebanyak 27 peratus isi rumah di Kuala Lumpur hidup di bawah paras ‘gaji untuk hidup’ dan kebanyakannya adalah graduan sekolah menengah yang mempunyai pekerjaan berkemahiran rendah. Graduan universiti pula menikmati hidup yang lebih baik kerana mereka kebanyakannya memperoleh gaji minimum melebihi ‘gaji untuk hidup’.

Pada masa ini, separuh daripada tenaga kerja di Malaysia memperoleh kira-kira RM1,700 sebulan, yang tidak mencukupi. Sementara itu, gaji permulaan purata adalah kira-kira RM1,550 untuk pemegang diploma, yang hanya RM350 lebih daripada gaji minimum RM1,200.

Show More

Related Articles

Back to top button