AntarabangsaIsu Semasa

Perkhidmatan Bajaj Indonesia Kian Terancam

Pengendali beca auto di Indonesia atau bajaj pernah membuat pendapatan yang baik ketika bekerja di jalan raya yang sesak di Jakarta dan lorong-lorong sempit menggunakan kenderaan mereka.

Tetapi sekarang, Uber yang berpangkalan di AS, Go-Jek yang disokong oleh Google dan perkhidmatan Grab, telah mengambil alih perkhimatan teksi bajaj yang pernah menguasai jalan raya Indonesia .

“Pendapatan kami jatuh antara 70% hingga 80% sejak aplikasi teksi dalam talian tersebut wujud,” kata Zainuddin, seorang pengendali bajaj.

Terdapat kira-kira 14,000 bajaj di jalan raya Indonesia pada tahun 2015, menurut angka rasmi terkini.

Menurut The Star, pasaran teksi e-hailing di Asia Tenggara melonjak lebih daripada dua kali ganda dalam tempoh dua tahun kepada AS $ 5 bilion (RM19.5 bilion) pada 2017 dan ia dijangka mencecah US $ 20 bilion (RM78.3 bilion) menjelang 2025, dengan Indonesia menetapkan kira-kira 40 % daripadanya.

Perkhidmatan e-hailing menawarkan harga tetap tanpa perlukan tawar-menawar antara pelanggan dan pemandu. Ia merupakan satu perubahan yang dialu-alukan untuk bekas pelanggan bajaj, Tetty Iskandar.

“Saya sudah tidak mengambil bajaj dalam beberapa tahun,” kata suri rumah berusia 35 tahun, yang pernah menggunakan khidmat bajaj untuk membeli barang runcit.

“Pelanggan perlu tawar-menawar dengan pemandu untuk mendapatkan tambang murah. Dan kebanyakan mereka sudah tentu melakukan banyak tawar-menawar ketika membeli di pasar. Kadang-kadang saya berasa sangat letih dan hanya mahu pulang ke rumah,” katanya lagi.

Indonesia dengan jumlah penduduk kira-kira 260 juta orang, mempunyai kadar pemilikan kereta per kapita yang agak rendah. Pemilik kenderaan sering meninggalkan kereta mereka di rumah dan memilih untuk menaiki motosikal yang boleh melalui kesesakan lalu lintas yang teruk di Jakarta.

Pilihan terbabit turut mengancam bajaj selain teksi kereta dan teksi motor yang dikenali sebagai ojek yang mula beroperasi di Indonesia pada tahun 1970-an.

Bajaj atau beca motosikal berasal dari India. Nama bajaj kini dimasukkan ke dalam kamus leksikon Jakarta setelah menggantikan beca basikal tradisional.

Usaha kerajaan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas dengan memperkenalkan semula teksi basikal turut menjejaskan pasaran bajaj yang tidak dapat beroperasi di lebuh raya dan jalan-jalan sibuk tertentu.

Namun, penyokong bajaj merasakan bahawa pengangkutan kecil itu lebih selamat daripada motosikal yang mempunyai risiko kecederaan dan kadar kematian yang tinggi. Bajaj masih menjadi medium pengangkutan yang sangat berguna apabila perlu melalui lorong-lorong kecil dan jalan raya di Jakarta.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close