AntarabangsaIsu Semasa

Bahana Mengamalkan Ilmu Sihir Di Arab Saudi

Walaupun dunia sudah melangkah ke era moden, masih terdapat ramai lagi manusia yang mengamalkan perbuatan khurafat seperti ilmu hitam dan sihir secara berleluasa.

Ada yang menggunakannya untuk melariskan perniagaan, melakukan jenayah, memukau, menyakiti dan menjatuhkan pesaing/musuh, mendapat jodoh, dan sebagainya.

Bukan itu sahaja, malah ada juga segelintir individu yang mengamalkan ilmu songsang ini kononnya untuk mendapat ‘tuah’ sepanjang kehidupan.

Di Malaysia, kita masih belum mempunyai undang-undang khusus untuk menangani kesalahan yang berkaitan dengan ilmu sihir.

Tidak dinafikan bahawa amalan tersebut sukar untuk dibuktikan atau dikesan memandangkan ia menggunakan elemen-elemen ghaib.

Tetapi, setiap pengamal ilmu hitam atau bomoh pasti mempunyai peralatan nyata yang tertentu untuk melaksanakan segala ‘kegiatan’ mereka.

Walau bagaimanapun, keadaan berbeza di Arab Saudi memandangkan negara itu mempunyai undang-undang khas membanteras kegiatan khurafat yang boleh membawa penjenayah sihir ke muka pengadilan.

Baru-baru ini, 5 orang warga Indonesia yang bekerja di Arab Saudi berhadapan hukuman mati apabila didapati bersalah mempraktikkan sihir.

“Kebanyakan daripada mereka disabitkan bersalah kerana mereka membawa jimat (tangkal),” kata Pengarah Perlindungan Rakyat Indonesia di Kementerian Luar, Lalu Muhammad Iqbal.

Memetik laporan The Star, ramai pekerja Indonesia yang bekerja di luar negara membawa tangkah yang dipercayai dapat membawa tuah.

Tangkal datang dalam pelbagai bentuk, termasuk gumpalan rambut, rantai, dan juga ‘ayat-ayat agama’ yang boleh disimpan di dalam poket mahupun dompet.

Iqbal berkata, ramai penganut agama Islam di Indonesia tidak menganggap menyimpan tangkal sebagai satu kesalahan.

Namun, kerajaan Arab Saudi mengklasifikasikan amalan tersebut sebagai perbuatan syirik (menyekutukan atau menyembah mahkluk lain selain daripada Tuhan) yang tertakluk di bawah kesalahan jenayah di negara itu.

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa pesalah masih berpeluang memohon/merayu untuk mendapatkan pengampunan daripada kerajaan Arab Saudi supaya digugurkan segala dakwaan.

Tetapi, jenayah berat yang tidak boleh mendapat pengampunan daripada kerajaan adalah mereka yang disabitkan bersalah dalam kes bunuh. ‘

“Mereka hanya boleh dibebaskan daripada hukuman mati sekiranya mendapat pengampunan daripada keluarga mangsa,” jelas Iqbal.

Di antara tahun 2011 dan 2018, seramai 102 warga Indonesia berhadapan hukuman mati di Arab Saudi.

3 orang telah dihukum bunuh, 79 dibebaskan, dan 20 orang lagi masih dalam proses untuk memohon pengampunan.

Daripada 20 orang itu, 5 disabitkan bersalah mengamalkan ilmu sihir.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close