Isu SemasaTempatan

Cabaran Penjenamaan Negara Melalui TN50

Di sebalik kekayaan dan kejayaan sesebuah negara adalah disebabkan kewujudan dasar yang memacu pergerakan negara terbabit, usaha rakyat dalam merealisasikan dasar terbabit dan perspektif atau pandangan dunia yang membentuk nilai-nilainya.

Bagi Malaysia, sejarah pembangunan kebangsaan pasca kemerdekaan bermula dengan Dasar Ekonomi Baru (1971-1990), diikuti oleh Wawasan 2020 (1991-2020).

Dua tahun dari sekarang, satu lagi pencapaian penting bagi dasar pembangunan negara akan mula dijalankan dengan pelaksanaan Transformasi Negara 2050 (TN50), yang akan meliputi 2021 hingga 2050.

Melalui TN50, Malaysia dijangka bangkit daripada dilabel sebagai negara membangun untuk menjadi negara utama dari segi ekonomi, kesejahteraan warganegara dan keupayaannya untuk menghasilkan idea.

TN50 secara khususnya bertujuan untuk meletakkan Malaysia di antara 20 negara teratas berdasarkan pembangunan ekonomi, kemajuan sosial dan inovasi. Sasaran ini mencerminkan aspirasi rakyat Malaysia, terutamanya yang berusia di antara 15 dan 40 tahun.

Dunia mungkin sangat berbeza dan lebih mencabar pada tahun 2050. Sebagai contoh, populasi global akan mencapai 9.6 bilion, dengan satu dari setiap enam orang yang berumur lebih dari 65 tahun. Kita akan melalui revolusi perindustrian yang lain, di mana komputer akan menjadi lebih baik dan lebih murah, dan mereka boleh didapati di mana-mana sahaja.

Mungkin sudah tiba masanya untuk rakyat Malaysia mendepani masa depan dan bersiap sedia dengan semua kemahiran dan sumber yang diperlukan dalam TN50, yang menjadi hala tuju utama negara dan menggariskan bagaimana rakyat dapat menyumbang kepada agenda nasional.

Perdana Menteri, Najib Razak ketika Dialog TN50

Tetapi persoalannya ialah, bagaimanakah Malaysia sendiri akan berubah untuk merealisasikan matlamat pembangunannya dalam tempoh 30 tahun akan datang?

Apa yang masih belum jelas adalah kualiti yang diperlukan untuk menduduki ranking negara 20 teratas, serta jalan yang perlu diambil untuk mencapai matlamat TN50.

Dalam era apabila wang, pengaruh dan orang boleh berpindah ke mana-mana sahaja, negara harus bekerja keras untuk mengekalkan pakar-pakar tempatan, mengembangkan perniagaan dan menarik pelaburan yang berkualiti.

Oleh itu, idea penjenamaan sebuah negara, yang muncul sejak tahun 1990-an, telah berkembang menjadi bidang perniagaan baru yang menghasilkan pelbagai indeks dan metrik untuk ranking negara.

Penjenamaan negara adalah amalan membina dan menyampaikan imej unik tentang negara tertentu ke seluruh dunia melalui diplomasi awam, perdagangan, mempromosikan eksport dan pelancongan.

Dalam membina jenama atau identiti, negara mengambil bahagian dalam kedudukan antarabangsa dan boleh bersaing antara satu sama lain seperti syarikat atau jenama perniagaan. Matlamatnya ialah untuk membangunkan identiti yang unik.

Walau bagaimanapun, sukar bagi kerajaan atau perniagaan untuk memanipulasi orang asing di peringkat global kerana naratif lebih telus dan tertakluk kepada pengawasan orang yang lebih ramai.

Walau bagaimanapun, penjenamaan negara boleh menjadi alat yang berkuasa untuk memindahkan agenda sosial jika dilaksanakan dengan betul. Ia berfungsi sebagai penanda aras bagi pemimpin untuk mengukur dan memantau prestasi negara di pentas global.

Perbincangan TN50 telah difokuskan untuk menjadikan Malaysia sebuah 20 negara teratas pada tahun 2050. Bahagian yang rumit adalah untuk memasarkan keunikan Malaysia.

Identiti kebangsaan perlu dibina dengan warisan sebenar masyarakat kita dan nilai-nilai asli, bersama-sama dengan sains dan kemajuan ekonomi.

Dalam hal ini kempen pelancongan “Malaysia, Truly Asia”, sangat baik dalam memberi gambaran budaya dan tradisi kepelbagaian negara yang unik. Di samping itu, tentu saja, Maqasid al-Shariah (objektif Islam) akan tetap berlaku, di mana setiap orang mempunyai hak mereka sendiri untuk hidup secara damai. – The Star

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close