Isu SemasaTempatan

Sarawak Berkuasa Penuh Dalam Industri Minyak Dan Gas Negeri

Sarawak akan mengambil alih kuasa penuh ke atas industri minyak dan gas di negeri itu menjelang Julai tahun ini sebagai sebahagian daripada penyerahan kuasa daripada kerajaan persekutuan.

Keputusan ini diumumkan oleh Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg ketika melancarkan Petroleum Sarawak Berhad (Petros).

Menurut The Sun Daily, penyerahan kuasa itu akan membolehkan Sarawak mengeksploitasi sumber semula jadi minyak dan gas seperti yang diperuntukkan dalam perlembagaan di bawah Senarai Negeri dalam Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan.

Penyerahan kuasa itu adalah sejajar dengan perjanjian oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengembalikan kuasa-kuasa Sarawak seperti yang diperuntukkan dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang secara tidak sengaja terhakis sejak sekian lama.

Abang Johari berkata pembentukan Petros dan pelaksanaan hak perlembagaan di bawah butiran 2 (c) Senarai Negeri dan 8 (j) Senarai Persekutuan sebagaimana yang diperuntukkan dalam Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan adalah hasil perbincangan mengenai penyerahan kuasa antara kerajaan negeri dan persekutuan.

Abang Johari mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana bersetuju memberikan kuasa-kuasa yang telah terhakis secara tidak sengaja sejak bertahun-tahun, dengan mengatakan bahawa pelancaran Petros adalah satu bukti yang jelas bahawa kemajuan besar telah dicapai dalam perbincangan yang berterusan mengenai pembebasan kuasa.

Oleh itu, menjelang Julai tahun ini, Sarawak akan mengambil alih kuasa pengawalseliaan sepenuhnya terhadap industri minyak dan gas di negeri itu.

“Semua orang dan syarikat yang terlibat dalam industri minyak dan gas di Sarawak mesti mendapatkan lesen, permit, pajakan dan kelulusan yang diperlukan di bawah Ordinan Perlombongan Minyak atau Ordinan Pengedaran Gas yang diperlukan, dengan kata lain, mereka dikehendaki memperbaharui operasi mereka dan aktiviti untuk mematuhi semua undang-undang negeri termasuk yang berkaitan dengan penggunaan dan pendudukan tanah, “kata Abang Johari.

Beliau memberi jaminan bahawa penguatkuasaan undang-undang negeri tidak akan menjejaskan kepentingan atau pelaburan Petronas, syarikat minyak negara dan syarikat lain yang sudah terlibat dalam industri minyak dan gas di Sarawak, tetapi perniagaan mereka dan aktiviti operasi mesti diselaraskan dengan undang-undang dan peraturan Sarawak.

Petros yang digabungkan dengan kerajaan akan menerajui penyertaan negeri dalam sektor minyak dan gas yang dianggap penting dalam pembangunan sosio-ekonomi keseluruhan Sarawak.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker