AntarabangsaIsu Semasa

Google Didakwa Lakukan Diskriminasi Dalam Pengambilan Staf

Google, dalam usaha untuk meningkatkan kepelbagaian tenaga kerja, dilihat lebih memihak kepada wanita, kulit hitam dan Latin dengan mendiskriminasikan lelaki kulit putih dan Asia, dakwa bekas pekerja syarikat itu dalam tuntutan mahkamah.

Bekas perekrut Google, Arne Wilberg, yang bekerja di bahagian YouTube, juga mendakwa bahawa gergasi teknologi Mountain View itu secara sistematik mendiskriminasikan para jurutera yang lebih tua dan berusaha untuk menutup amalan diskriminasi terbabit.

Google memecat Wilberg kerana membuat aduan tentang pengambilan pekerja syarikat, walaupun dia adalah pekerja contoh, seperti tuntutan yang difailkan di Mahkamah Tinggi San Mateo County.

Sejak beberapa tahun yang lalu, Google didakwa telah melaksanakan dasar-dasar yang mendiskriminasi secara sistematik memihak kepada pemohon kerja yang Hispanik, Amerika Afrika, atau perempuan, manakala menentang lelaki kulit putih dan Asia.

Google, firma teknologi tinggi Silicon Valley yang pertama untuk mendedahkan statistik kepelbagaian pekerjanya secara terbuka, berkata dalam satu kenyataan bahawa akan melawan tuntutan mahkamah terbabit secara bersungguh-sungguh.

“Kami mempunyai dasar yang jelas untuk memilih calon berdasarkan kelayakan mereka, bukan identiti mereka.

“Pada masa yang sama, kami juga mencari calon berkelayakan dari pelbagai jenis latar belakang untuk memainkan peranan dalam meningkatkan budaya kami dan membina produk yang lebih baik.” Kata syarikat itu.

Menurut statistik Google sendiri, tenaga kerja AS adalah 56% putih, 35% Asia dan 69% lelaki, lapor The Star.

Saman Wilberg, yang difailkan pada 29 Januari lalu, menyatakan bahawa dia bekerja selama tujuh tahun di Google, termasuk masa untuk merekrut kakitangan teknologi di YouTube, unit video-streaming syarikat terbabit.

Wilberg memfailkan salinan tuntutan daripada dua e-mel yang didakwa dari seorang wanita yang dikenalpasti sebagai pengurus pasukan kakitangan YouTube, di mana dia didakwa telah mengarahkan ahli pasukan pengambilan untuk hanya mempertimbangkan dan menerima calon daripada “kumpulan minoriti.”

Pada April 2017, pasukan pengurusan kakitangan teknologi Google diberitahu untuk membatalkan temuduga kerja untuk jurutera perisian dengan pengalaman lima tahun atau kurang yang bukan perempuan, hitam atau Latin, dan menghapuskan sepenuhnya permohonan oleh pekerja yang bukan dari golongan itu.

Wilberg juga mendakwa bahawa “dokumen dasar” Google mengarahkan perekrut YouTube untuk mengupah hanya golongan minoriti untuk suku ketiga tahun 2017. Wilberg mendakwa bahawa dokumen dalaman yang dikenali sebagai “rakaman mingguan” menunjukkan Google telah menetapkan sasaran untuk mengambil pekerja wanita, kulit hitam dan Latin.

Wilberg mendakwa bahawa dia berulang kali menentang amalan itu dan mengadu kepada para pengurus dan HR.

Sebagai tindak balas terhadap aduan Wilberg, Google akan mengedarkan e-mel mengarahkan pekerja-pekerjanya untuk membersihkan semua rujukan kuota kaum / gender dari pangkalan data untuk menghapuskan bukti diskriminasi yang dilakukan.

Syarikat itu juga “mempunyai amalan sistem yang mendiskriminasi terhadap jurutera yang lebih tua dalam amalan pengambilannya,” mengikut saman itu.

Dalam satu kes, tuntutan saman tersebut, pengurus pengambilan menekan Wilberg untuk membuat pemohon berumur 40 tahun ke atas untuk memohon jawatan yang tidak layak supaya mereka gagal mendapat pekerjaan di Google.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker