Bisnes & Ekonomi

Bagaimana AirAsia Kekal Sebagai Syarikat Tambang Murah?

Syarikat penerbangan tambang murah adalah tentang penyediaan penerbangan dengan harga murah dan AirAsia Bhd benar-benar membawa makna baru kepada istilah itu.

Kos bukan bahan api AirAsia adalah yang paling rendah dalam semua industri penerbangan. Pada 1.73 sen AS (68 sen) bagi satu kilometer per tempat duduk (ASK), harganya kurang separuh daripada 3.59 sen Ryanair Holdings dan kira-kira satu perenam dari jumlah yang dibayar oleh tiga syarikat besar AS, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg .

Bagaimana AirAsia kekal dalam industri penerbangan dunia?

AirAsia menggunakan strategi yang biasa diguna pakai oleh syarikat penerbangan tambang murah. Ia membeli hanya satu jenis pesawat iaitu siri A320 Airbus SE. Terkini AirAsia menempah pesawat A321neo (lebih panjang dari A320) dan melakukannya dalam jumlah besar.

Menurut Malaysian Reserve, strategi itu mempunyai beberapa kelebihan. Sebagai pelanggan penting, pengasas AirAsia Tan Sri Dr Tony Fernandes boleh mempengaruhi reka bentuk pesawat baru supaya disesuaikan untuk memenuhi keperluannya.

Keputusan untuk mempunyai satu jenis pesawat yang sama bermakna syarikat penerbangan AirAsia tidak perlu melatih dan melengkapkan khidmat penyelenggaraan dan penerbangan berasingan untuk pelbagai model pesawat yang berlainan.

Selain itu, penghindaran laluan jarak jauh membolehkan pesawat diterbangkan beberapa kali dalam sehari, membantu mereka membayar lebih cepat dan mengurangkan risiko perbelanjaan kepada kru penerbangan untuk menginap di hotel yang mahal semalaman.

Bagaimana AirAsia mendahului syarikat penerbangan tambang murah?

Alasan terbesar ialah infrastruktur. Hanya 15% daripada kos operasi AirAsia pada 2017 meneruskan “caj pengguna”: Perkara seperti yuran lapangan terbang, operasi darat dan kawalan lalu lintas udara.

Di EasyJet, angka ini hampir 40%, dan walaupun di Ryanair, yang secara obsesif mencari lapangan terbang serantau yang rendah, ia adalah kira-kira 30%.

Lapangan terbang di kawasan seperti Bintulu, Pontianak atau Hat Yai tidak akan menuntut apa yang akan dituntut di ibu kota masing-masing di Kuala Lumpur, Jakarta atau Bangkok, jadi syarikat penerbangan yang menuju ke destinasi tersebut dapat mengurangkan kos pangkalan mereka.

Satu lagi kelebihan adalah geografi. Berbeza dengan Eropah dan Amerika Syarikat, destinasi utama di Asia agak jauh dan laluan penerbangan mengambil masa yang panjang.

Penumpang purata AirAsia terbang kira-kira 1,300km tahun lepas, berbanding 1,100km di EasyJet dan 1,200km di Ryanair.

Pada hanya 0.95 sen bagi ASK, kos bahan api AirAsia adalah antara yang paling rendah dalam industri. EasyJet membayar kira-kira 1.4 sen, sementara pelbagai destinasi jarak pendek Ryanair memberikannya 2.14 sen.

Adakah AirAsia akan kekal murah?  

Berbeza dengan kakitangan Ryanair yang dibayar murah, kos pekerja AirAsia agak tinggi untuk sebuah syarikat penerbangan tambang murah, menggunakan kira-kira 14.4% daripada hasil.

Perbelanjaan bukan tunai syarikat itu juga tidak murah. Caj susut nilai berjumlah hampir 13% daripada pendapatan dalam tempoh 12 bulan hingga September, lebih daripada dua kali ganda median di antara 91 syarikat penerbangan lain dunia.

AirAsia telah melakukan usaha yang luar biasa, tetapi pada masa ini, keuntungannya adalah kerana lapangan terbang mengenakan sewa yang murah. Apabila lapangan terbang Asia mula mengenakan sewa yang mahal, adakah AirAsia akan mampu bertahan lagi?

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker