Isu SemasaPolitikTempatan

Perlukah Undang-Undang Sekat Berita Palsu?

Akhir-akhir ini, isu berita palsu telah menjadi topik perbincangan hangat dalam kalangan ahli politik, ahli akademik dan penceramah agama di negara kita.

Berita palsu bukanlah sesuatu yang baru. Ia telah wujud sejak zaman dahulu lagi, hanya cara penyebaran sahaja yang berubah.

Sebelum ini berita palsu lebih dikenali sebagai gosip berdasarkan khabar angin yang disebarkan melalui mulut ke mulut. Seseorang penyampai memerlukan hubungan fizikal untuk menyebarkan maklumat, menyebabkan berita atau gosip tersebar dengan perlahan dan biasanya terbatas untuk keluarga dan jiran di desa sahaja.

Kebanyakan berita palsu yang kita baca atau lihat hari ini adalah berkaitan dengan senario politik dan ahli politik. Ahli politik yang terlibat dalam kontroversi dan skandal dalam tadbir urus, biasanya akan menjadi topik hangat.

Namun, berita palsu juga turut melibatkan orang awam. Kes-kes yang disebarkan melalui media sosial akan tular tanpa diketahui tentang kesahihannya dan memburukkan nama baik seseorang.

Berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab dengan tujuan untuk menarik minat pendengar atau pembaca. Malah, pengumuman rasmi juga mungkin palsu apabila data statistik dikemukakan untuk mencipta senario positif, sebenarnya tidak mewakili keadaan sebenar.

Di zaman dahulu, penyebaran berita dari mulut ke mulut, terhad kepada satu kawasan kecil dan biasanya ditapis dalam beberapa hari. Tetapi pada masa kini, dengan teknologi peranti komunikasi yang maju, berita sama ada palsu atau benar, disebarkan dengan bebas dalam ruang siber.

Kita diberi tanggapan bahawa berita palsu telah menjadi endemik dan mengancam ketenteraman masyarakat sehingga kerajaan terpaksa mewujudkan undang-undang baru. Adakah keadaan ini begitu kritikal sehingga penguatkuasaan undang-undang diperlukan untuk membendung penyebaran berita yang dianggap palsu?

Mewujudkan undang-undang untuk membendung berita palsu mungkin berkesan dalam jangka pendek, terutama dengan mengenakan denda yang mahal dan hukuman penjara.

Tetapi tidak ada jaminan bahawa undang-undang ini akan menghalang mereka yang ingin mencetuskan kontroversi daripada berhenti menulis berita palsu. Dengan adanya teknologi, berita palsu bukan sahaja dapat dimuat naik ke ruang siber tetapi juga membenarkan ia diakses oleh orang ramai.

Oleh itu, percubaan untuk membendung berita palsu menerusi tindakan undang-undang mungkin melibatkan kos yang tinggi dan akan menambahkan beban kepada birokrasi sedia ada. Penguatkuasaan undang-undang ini juga dikhuatiri menyekat kebebasan bersuara.

Apa yang diperlukan adalah untuk membangunkan masyarakat yang berwawasan sivik. Ini bermakna semua lapisan masyarakat terutama ahli politik, mesti menunjukkan teladan dan menampilkan peribadi yang baik agar tiada ruang untuk gosip atau fitnah.

Kita perlu bercita-cita ke arah matlamat ideal ini. Apabila masyarakat kita berfikiran matang dalam politik, ekonomi dan intelektual atau menjadi lebih berwawasan, kita akan dapat bertolak ansur dengan berita palsu tanpa memerlukan sistem undang-undang atau hukuman.

Masyarakat juga harus berhati-hati dan menggunakan teknologi dengan bijak. Kesahihan sesuatu cerita perlu dipastikan terlebih dahulu sebelum menggunakan kuasa tular dan berkongsi sesuatu berita yang dianggap mempunyai nilai kontroversi.

Walau bagaimanapun, berita palsu dengan niat untuk memburukkan reputasi orang yang tidak bersalah atau orang-orang yang berkompromi dengan keselamatan negara tidak boleh diterima dan harus dikenakan hukuman yang setimpal. – The Star

Show More

Related Articles

Back to top button