AntarabangsaIsu Semasa

Rancang Pemerintahan Diktator, China Perketatkan Kawalan Media

Kerajaan China telah mengharamkan gambar animasi Winnie The Pooh, huruf ‘N’ serta buku Animal Farm dan 1984 karya George Orwell dalam usaha menapis carian dalam talian utama di negara itu, Weibo.

Pakar percaya tindakan keras itu adalah sebahagian daripada rencana pemimpin Xi Jinping untuk menjadi diktator dalam pemerintahannya. Langkah ini telah menerima kritikan keras dari seluruh dunia.

Terdahulu, kerajaan China mengumumkan rancangan untuk membuang undang-undang perlembagaan yang mengehadkan perkhidmatan presiden kepada dua penggal, yang akan membuka jalan bagi Xi untuk memerintah negara selama-lamanya.

Usul terbabit menerima banyak kecaman daripada pemerhati Barat dan juga rakyat China sendiri. Internet China kemudian “dibanjiri dengan kritikan” selepas pengumuman terbabit. Namun, Lembaga Penapisan  bertindak pantas terhadap kritikan yang diterima dengan menyekat beberapa perkataan.

China Digital Times menerbitkan senarai terma dan frasa yang telah ditapis pada Weibo, platform media sosial China yang popular. Senarai ini termasuk frasa seperti “pemerintah yang tidak mampu” dan “Saya menentang,” serta perkataan termasuk “tidak tahu malu,” “tidak setuju” dan “maharaja.”

Selain itu, novel Animal Farm dan 1984 karya George Orwell, serta frasa’ Xi Zedong ‘, gabungan Encik Xi dan bekas nama pengetua diktator Mao Zedong, dan huruf ‘N’ turut disekat.

Ia tidak jelas mengapa huruf ‘N’ diharamkan secara sementara di antara beratus-ratus perkataan dan frasa lain. Sumber menyatakan bahawa ia boleh dianggap sebagai tanda perbezaan pendapat.

Charlie Smith, pengasas bersama GreatFire.org, yang membantu pengguna mengesan dan memintas penapisan perkataan di China, berkata: “Lembaga mungkin merasakan huruf itu sensitif dan membuat keputusan untuk menambahkannya ke dalam kandungan senarai hitam supaya pengguna tidak dapat menyiarkan sesuatu yang serupa. Walau bagaimanapun, huruf itu kini boleh digunakan seperti biasa.

Selain itu, Lembaga Penapisan juga mengharamkan gambar animasi Winnie the Pooh selepas orang ramai menggunakan imej beruang Disney itu untuk dibandingkan dengan Presiden Xi Jinping, yang menyebabkan gambar-gambar Pooh disekat dalam talian.

Pusingan terbaru tapisan itu adalah percubaan untuk mengelakkan sebarang pendapat negatif tentang cadangan penggubalan undang-undang Xi daripada tersebar sebelum pilihanraya Mac, lapor Huffington Post.

Sekatan dan tapisan dalam talian mungkin akan meningkat sekiranya protes terus berlaku. Jika netizen terus mencari cara lain untuk menyatakan rasa tidak puas hati terhadap Xi, pihak berkuasa mungkin perlu mempertimbangkan untuk terus menyekat akses kepada internet.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button