AntarabangsaIsu Semasa

Kadar Kematian Bayi Sedunia Tertinggi di Pakistan

Bayi yang dilahirkan di negara termiskin di dunia, kebanyakannya di Afrika, masih menghadapi risiko “membimbangkan” yang mungkin 50 kali lebih tinggi daripada negara kaya, menurut satu laporan yang dikeluarkan oleh UNICEF.

Walaupun abad keempat yang lalu telah menampakkan peningkatan yang meluas dalam kesihatan kanak-kanak, “kami belum membuat kemajuan sama dalam mengakhiri kematian di kalangan bayi kurang daripada sebulan,” kata Henrietta Fore, pengarah eksekutif UNICEF.

Perbezaannya sangat jelas. Seorang bayi yang dilahirkan di Pakistan, negara dengan kadar kematian bayi paling tinggi, menghadapi satu daripada 22 peluang kematian, manakala seorang bayi baru lahir di Jepun hanya mempunyai 1,111 risiko kematian.

Daripada 10 negara berisiko tertinggi, lapan berada di Afrika sub-Sahara, negara-negara di mana wanita hamil berkemungkinan kurang mendapat bantuan disebabkan kemiskinan, konflik atau institusi yang lemah.

Lapan negara terbabit adalah Republik Afrika Tengah (satu dalam 24 peluang kematian); Somalia, Lesotho, Guinea-Bissau dan Sudan Selatan (semuanya dengan 26 peluang); Cote d’Ivoire (satu dari 27) dan Mali dan Chad (kedua-duanya dengan satu dalam 28 peluang).

Laporan itu dikeluarkan bersempena dengan pelancaran kempen global, yang dipanggil “Every Child Alive”, bertujuan untuk memastikan penjagaan kesihatan yang berkualiti untuk setiap ibu dan bayi baru lahir, tulis NST.

Setiap tahun, kira-kira 2.6 juta bayi tidak dapat bertahan dalam bulan pertama mereka.

Lebih daripada 80 peratus kematian baru lahir boleh dicegah dengan akses kepada bidan terlatih, bersama-sama dengan penyelesaian lain seperti kemudahan air bersih, pembasmian kuman, penyusuan dalam jam pertama, sentuhan kulit ke kulit dan nutrisi yang baik.

Tetapi kekurangan pekerja kesihatan dan bidan kesihatan yang terlatih adalah masalah utama di negara-negara miskin. Walaupun negara kaya seperti Norway mempunyai 18 doktor, jururawat dan bidan untuk setiap 10,000 orang, Somalia yang miskin hanya mempunyai satu.

Walau bagaimanapun, antara negara yang telah membuat peningkatan dramatik adalah Rwanda yang merupakan negara berpendapatan rendah. Penurunan kadar kematian bayi lebih dari separuh kadarnya dari 1990 hingga 2016, menggambarkan bahawa keterbukaan negara untuk melabur dalam sistem kesihatan adalah sangat penting.

Selain itu, pendidikan ibu juga penting. Bayi yang dilahirkan kepada ibu tanpa pendidikan menghadapi hampir dua kali risiko kematian awal berbanding bayi yang lahir melalui ibu-ibu yang mempunyai sekurang-kurangnya pendidikan menengah.

Negara-negara yang mempunyai kadar kematian bayi yang sedikit, selepas Jepun, kebanyakannya berada di negara-negara yang mempunyai sistem pendidikan dan penjagaan kesihatan yang kuat: Iceland (satu dalam 1,000 peluang kematian), Singapura (satu dalam 909), Finland (satu dalam 833) , Estonia dan Slovenia (kedua-duanya satu dalam 769), Cyprus (satu dari 714) dan Belarus, Luxembourg, Norway dan Korea Selatan (semuanya dengan risiko satu dalam 667).

Show More

Related Articles

Back to top button