Politik

PRU14: Perlawanan 3 Penjuru di Kerusi Majoriti Melayu

Sejumlah 106 kerusi parlimen, kebanyakannya di kawasan majoriti Melayu, akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) ini.

Berdasarkan kajian, kerusi majoriti Melayu tradisional yang melibatkan tiga parti yang didominasi Melayu – Umno, Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) – dijangka bertanding dalam 44 kerusi parlimen, manakala 35 kerusi lain akan melihat pertempuran di antara Umno, Pas dan PKR.

Sehubungan dengan itu, baki 27 kerusi lagi akan melihat persaingan antara Umno, Pas dan Parti Amanah Negara (PAN).

Umno secara keseluruhannya dijangka akan bertanding di 121 kerusi yang dipertandingkan dalam Pilihan Raya Umum ke-13, dan sekiranya ada pertukaran kerusi dengan parti komponen Barisan Nasional, ia akan bergantung kepada majoriti pengundi di kawasan itu.

Berdasarkan pembahagian kerusi yang diumumkan oleh pakatan pembangkang bulan lalu, walaupun tidak ada pengumuman rasmi mengenai kerusi yang akan bertanding, PPBM kemungkinan besar akan bertanding kerusi yang secara tradisinya adalah kubu kuat Umno.

Ini bermakna bahawa daripada 52 kerusi yang diperuntukkan kepada PPBM oleh pakatan pembangkang, 45 akan berada di kawasan Umno.

Hanya empat kerusi yang diperuntukkan kepada PPBM bukan kerusi Umno, tetapi ia dimenangi oleh parti komponen BN dalam PRU13 iaitu Tapah (MIC), Simpang Renggam (Gerakan), Alor Gajah dan Tanjung Piai (kedua-dua MCA).

PPBM juga akan meletakkan taruhannya di Tumpat, yang merupakan kerusi Pas sehingga penyandangnya, ahli parlimen Datuk Kamaruddin Jaafar, ‘berhijrah’ ke PKR.

Semua kerusi yang akan dipertandingkan PAN pula adalah kubu kuat Pas.

PKR juga kelihatan bersedia untuk terus bertanding kerusi-kerusi yang dipertandingkan ketika PRU13, di mana kebanyakannya dipegang oleh Pas sebelum pembentukan Barisan Alternatif yang kemudian dikenali sebagai Pakatan Rakyat (PR).

PR terdiri daripada Pas, DAP, PKR dan PRM, namun pakatan ini tidak lagi ‘berfungsi’.

Sementara itu, Pas mengisytiharkan untuk bertanding dalam 130 kerusi, iaitu lebih 9 kerusi daripada yang dipertandingkan dalam PRU13.

Kebanyakan kerusi adalah kubu kuat tradisional Pas sebelum menyertai Barisan Alternatif pada tahun 1999 dan kemudian Pakatan Rakyat pada tahun 2008, dan selepas itu beberapa kerusi dipertandingkan oleh PKR.

Kerusi Pas termasuk di Permatang Pauh, Ketereh, Tanah Merah dan Machang. Kebanyakan kerusi lain adalah di Selangor, Pulau Pinang dan Perak.

Dalam pada itu, kerusi yang akan dicabar oleh Pas adalah milik Umno, kecuali 11 kerusi.

Ini termasuk kerusi milik MCA di Alor Setar, Lumut, Pandan, Bandar Tun Razak dan Ayer Hitam, serta kerusi MIC iaitu Kota Raja dan Teluk Kemang, dan kerusi Simpang Renggam milik Gerakan.

Terdapat kemungkinan Pas akan meletakkan calon di 4 buah kerusi di Sabah (Semporna, Kalabakan, Batu Sapi dan Kinabatangan) dan 8 di Sarawak (Limbang, Batang Sadong, Batang Lupar, Kota Samarahan, Petrajaya, Sibuti, Igan dan Tanjung Manis) berdasarkan rekodnya dalam PRU13.

Memetik laporanĀ NST, keputusan PRU 13 menunjukkan bahawa hasil pertandingan tiga penjuru yang melibatkan Umno, PAS dan PAN kemungkinan besar akan memihak kepada Umno, memandangkan ia telah memenangi kerusi ini dalam pilihan raya sebelumnya.

Kerusi parlimen yang dipegang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pula dijangka menyaksikan tiga penjuru.

Selain itu, 29 kerusi yang melibatkan kawasan parlimen yang diwakili oleh menteri dan timbalan menteri turut melibatkan pertandingan tiga penjuru.

Pemimpin pembangkang Tun Dr Mahathir Mohamad dijangka bakal berdepan dua pencabar, tidak kira sama ada beliau memilih untuk kembali ke bekas kubunya di Kubang Pasu atau bertanding di Langkawi atau Putrajaya.

 

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker