AntarabangsaIsu Semasa

Beg Kalis Peluru Realiti Terkini Persekolahan di AS

Berikutan kes tembakan di High School Stoneman Douglas di Parkland, Florida yang meragut 17 nyawa pelajar, ibu bapa mengambil langkah tambahan untuk menjaga keselamatan anak-anak mereka.

Salah satu langkah keselamatan ini, yang mencerminkan realiti baru di Amerika, adalah beg galas kalis peluru yang dibuat untuk kanak-kanak, yang boleh memuatkan peralatan sekolah serta menghentikan peluru.

Menurut laman web Guard Dog Security, beg kalis peluru syarikat itu berasal dari “pengeluar utama barangan keselamatan, pertahanan diri dan produk taktikal,” dan semua beg diuji secara rasmi dan diperakui oleh Institut Keadilan Nasional untuk perlindungan peluru.

Beg kalis peluru ditawarkan dalam pelbagai warna, termasuk merah jambu, kelabu dan dijual dengan harga $ 189.99 seunit (RM905).

Bullet Blocker, satu lagi laman web lain yang menjual beg kalis peluru, menawarkan beg galas pada harga yang lebih tinggi bermula pada $ 225 sehingga $ 490 seunit. Tetapi menurut presiden syarikat itu, Joe Curran, harga yang mahal tidak menghalang ratusan ibu bapa daripada membeli beg itu.

Curran, bekas Tentera, pegawai penguat kuasa undang-undang, dan bapa kepada dua anak, telah mencipta Bullet Blocker pada 2007, selepas menyaksikan kengerian pembunuhan beramai-ramai Virginia Tech, lapor Independent.

Semenjak penciptaannya, Bullet Blocker telah menjual “ribuan” beg dengan jumlah pembelian meningkat selepas kejadian tembakan berlaku. Apabila tembakan Sandy Hook berlaku di Newtown, 20 peratus daripada penjualan datang dari Connecticut, di mana lokasi kejadian berlaku.

Dan menurut laman web itu, beg kalis peluru itu mampu menghentikan 356 Magnum, 44 Magnum, 9mm, 0.45 peluru aluminium dan banyak lagi, selain memaparkan poket luaran yang besar untuk memegang keperluan penting seperti telefon atau snek yang dibawa ke sekolah.

Dengan kejadian tembakan di Parkland yang menandakan penembakan sekolah ke-18 di Amerika Syarikat pada tahun 2018 sahaja, ibu bapa melakukan apa sahaja untuk menjaga keselamatan anak-anak mereka.

Menurut Sarah Pampillonia, seorang ibu dan guru kelas lima, dia membuat keputusan untuk membeli beg itu untuk anaknya yang berumur empat tahun selepas melihat iklan di Facebook.

“Saya membayangkan beg itu seperti superhero Captain America, yang akan melindungi anak saya,” kata Pampillonia, sebelum mengakui bahawa dia amat kecewa kerana nyawa anaknya sentiasa terancam.

Tags
Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close