Isu SemasaTeknologiTempatan

Aplikasi Bayz Parking Mudahkan Pemandu Cari Parkir

Sebuah syarikat tempatan telah membangunkan aplikasi mudah alih yang bertujuan untuk memudahkan pemandu mencari tempat letak kereta.

Dianggarkan sebanyak 2.1 juta kereta persendirian berulang-alik ke pusat bandar setiap hari menyebabkan kesukaran untuk mencari parkir.

Aplikasi Bayz Parking dapat menghubungkan pemandu yang sedang mencari parkir dengan pengendali parkir.

“Masa purata pemandu menghabiskan masa mencari tempat letak kereta setiap hari di kawasan bandar adalah 25 minit dan terdapat 2.5 juta kereta di kawasan parkir di bandar setiap hari,” kata pengasas bersama Bayz Parking, Scoot Badger kepada Bernama.

Menurut Badger, terdapat 915,000 tempat letak kereta di kawasan bandar yang bukan di bawah bidang kuasa kerajaan dan menganggarkan 1.7 juta ruang parkir lebih di bandar metropolitan.

“Ramai penduduk kondominium di kawasan bandar mempunyai satu atau lebih tempat letak kereta yang tidak digunakan, lebih baik kita menggunakan ruang letak kereta itu,” katanya.

Selain membantu mengurangkan masalah letak kereta, beliau berkata aplikasi itu, yang dikatakan yang pertama di Malaysia, akan membantu Kuala Lumpur mengurangkan penggunaan tiket letak kereta kerana pemandu akan mendapat akses ke tempat letak kereta yang disediakan oleh rakan kongsi tuan rumah, seperti hotel, kondominium dan kondominium penduduk.

Pada masa ini, aplikasi ini hanya boleh digunakan di beberapa lokasi, iaitu Subang Jaya, Petaling Jaya dan beberapa tempat di Kuala Lumpur, di mana pemandu boleh menempah tempat letak kereta mereka dan membuat pembayaran menerusi aplikasi mudah alih Bayz Parking.

Pelanggan perlu memilih lokasi dan aplikasi tersebut akan mengira bilangan parkir yang terdapat di kawasan berdekatan.

Seorang lagi pengasas Bayz Parking, Sven Janson, berkata aplikasi tersebut akan diperkenalkan di bandar-bandar lain di negara ini, termasuk Johor Bahru.

Show More

Related Articles

Back to top button