Isu SemasaTeknologiTempatan

Perkembangan Teknologi Telah Mengubah Gaya Hidup Rakyat Malaysia

Bagaimanakah perkembangan alat dan teknologi mengubah kehidupan seharian kita?

Kini telefon pintar boleh melakukan segalanya termasuk menjejaki kecergasan pengguna, membayar bil dan sewa, menempah tiket filem, merancang percutian, membeli-belah dan banyak lagi, hanya dengan satu klik di hujung jari.

Perbankan mudah alih melalui aplikasi juga telah melonjak secara drastik.

Menurut statistik Bank Negara Malaysia, menjelang November 2017, pengguna perbankan Internet dan perbankan telefon bimbit masing-masing berjumlah 25.2 juta dan 11.26 juta berbanding hanya 2.6 juta dan 127,600 pada tahun 2005.

Bagi perbankan telefon bimbit, pembayaran secara elektronik menyumbang 100.5 juta jumlah urus niaga bernilai RM5.12 bilion berbanding 400,000 dalam jumlah yang bernilai RM4.5 juta dalam tempoh yang sama.

Statistik yang dikeluarkan pada Disember tahun lepas juga mendedahkan bahawa kebanyakan rakyat Malaysia sentiasa membawa kad debit dan telefon bimbit, dan kini terdapat kira-kira 45.4 juta kad debit dan 42.8 juta pengguna telefon bimbit.

Kod Pantas atau Kod QR dan dompet mudah alih adalah perkara utama bagi sektor kewangan. Dengan cara ini, orang ramai tidak perlu pergi ke bank untuk melakukan transaksi lagi.

Dari perspektif dunia perniagaan, Internet telah memudahkan pembelian produk dari seluruh dunia. Pada zaman sekarang, orang ramai lebih gemar membeli dalam talian.

Telefon Bimbit

Sejak dua dekad lalu, telefon bimbit dan teknologi telah berkembang dengan pesat – daripada telefon bimbit yang besar dan berat kepada alat yang boleh dimasukkan ke dalam poket dan dibawa ke mana-mana sahaja.

Generasi muda cenderung memilih telefon bimbit yang mengikut trend, dan terlalu mengambil kira jenama, megapixel kamera, penyimpanan memori dalaman dan RAM.

Syarikat telekomunikasi (telcos) juga tidak ketinggalan dalam memperkenalkan pelbagai pelan panggilan, termasuk data Internet menarik untuk memastikan kedudukan mereka di pasaran kekal kukuh.

Evolusi Internet di Malaysia

Pada tahun 1995, Internet disambung melalui dial-up, yang dikendalikan oleh Jaring, sebuah rangkaian yang dikendalikan oleh Malaysian Institute of Microelectronics System (Mimos).

Pada zaman itu, Internet hanya boleh disambungkan ke sebuah komputer dan sekiranya seseorang ingin menggunakan telefon, sambungan Internet akan terputus.

Selepas tahun 2000, teknologi telah berkembang dan orang ramai dapat menggunakan telefon dan internet secara serentak.

Evolusi Media Sosial

Sebelum Facebook, platform media sosial didominasi oleh mIRC, Yahoo Chat, Friendster dan MySpace, tetapi apabila teknologi berkembang, platform tersebut ditinggalkan.

“Saya masih ingat menggunakan mIRC untuk mencari rakan baru dan pada masa yang sama, menggunakan kad prabayar Ring Ring Telekom di telefon awam, serta talian tetap di rumah untuk berbual.” Fadzilah Mahmud, 35, memberitahu Bernama.

Kad Ring Ring adalah perkhidmatan telefon prabayar yang menggunakan talian tetap Telekom tetapi dihentikan pada bulan Jun 2015.

Kini, Malaysia mempunyai kira-kira 10 syarikat telekomunikasi dan penyedia perkhidmatan Internet untuk memenuhi bilangan pengguna Internet yang semakin meningkat.

Pengguna Internet

Menurut Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2017, 89.4% pengguna Internet telah mengakses laman web melalui peranti mudah alih dan 97.3% responden mengatakan bahawa mereka menggunakan Internet terutamanya untuk melayari media sosial.

Keperluan untuk perusahaan kecil dan sederhana (SME) untuk menerima zaman digital telah ditekankan oleh kementerian dan persatuan perniagaan, tetapi setakat ini bilangannya masih rendah.

Malaysia mempunyai kira-kira 700,000 SME dan berharap pada 2020, 50% daripada mereka akan menggunakan platform yang tersedia ada.

Show More

Related Articles

Back to top button