Isu SemasaTempatan

Bagaimana Pembuat Dasar Merancang Masa Depan Negara

Pernahkah anda terfikir bagaimana sesebuah kerajaan merancang untuk masa depan negara?

Tan Sri Dr Zakri Abdul Hamid, penasihat sains kepada Perdana Menteri yang juga pengerusi Malaysian Foresight Institute telah berkongsi di dalam sebuah penulisan terbitan NST tentang bagaimana sesebuah organisasi merancang masa depan mereka. 

Menurut beliau, keupayaan untuk meneroka masa depan dengan imaginasi dan kebijaksanaan dapat dicapai melalui pendekatan berstruktur yang dipanggil pandangan ke hadapan. Bayangkan apabila anda memandu kereta – semakin cepat anda memandu, semakin jauh anda perlu lihat. Keupayaan untuk melihat ke hadapan adalah pandangan jauh.

Sebagai satu disiplin, pandangan jauh dapat ditakrifkan sebagai bahagian pengumpulan perisikan yang sistematik, mengambil bahagian, berkemahiran masa depan dengan proses pembangunan dengan visi jangka masa sederhana hingga panjang. Usaha ini dijalankan untuk memaklumkan keputusan masa kini dan menggerakkan tindakan bersama.

Pandangan jauh menggalakkan pembuat keputusan – sama ada dalam organisasi awam atau swasta untuk berfikir dan merancang untuk jangka masa panjang supaya masa depan negatif dapat dielakkan, dan pada masa yang sama prospek alternatif positif dikenalpasti dan dipromosikan.

Dengan pemahaman ini, kita boleh mengenal pasti peluang, risiko dan ancaman yang mungkin bakal terjadi, dengan itu membolehkan kita berinovasi, memanfaatkan peluang, meminimumkan risiko dan membatalkan ancaman.

Dalam dunia yang semakin tidak menentu, kompleks dan samar-samar, perubahan berlaku pada kelajuan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan sememangnya masa depan bukanlah sebuah jalan lurus dengan kesinambungan masa lalu yang mudah.

Cuba bayangkan kita kembali ke 20, 10 atau bahkan lima tahun yang lalu, berapa banyak perkara yang kita ada pada masa itu dengan perkembangan yang berlaku sekarang. Dapatkah anda menjangkanya?

Wawasan seperti ini memerlukan pemahaman yang terbaik tentang pemacu perubahan dan trend mega. Set kemahiran ini diperlukan oleh penggubal dasar dalam menangani isu-isu yang rumit serta pelbagai dimensi yang kebanyakannya saling berkaitan dan saling bergantung.

Walaupun terdapat ketidakpastian yang kritikal, dengan memiliki pandangan jauh, ia mempunyai peranan penting dalam pembuatan dasar, di mana kerajaan berusaha untuk memenuhi persekitaran operasi mereka yang kompleks dan permintaan rakyat yang kerap berubah pada kadar pantas.

Negara-negara maju seperti United Kingdom, Perancis, Jerman, Korea dan Jepun telah menekankan pentingnya pandangan ke hadapan dalam memperkuat keupayaan mereka untuk menjadi tangkas terhadap perubahan dan gangguan yang disebabkan oleh sosial, teknologi, ekonomi, alam sekitar serta kuasa politik.

Sejak tahun 1990-an, penggunaan teknik-teknik penglihatan yang sistematik telah banyak digunakan dalam bidang pembangunan teknologi dan perindustrian. Ia juga dijalankan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan Kumpulan Industri-Kerajaan Malaysia untuk Teknologi Tinggi.

Walau bagaimanapun, untuk memperluaskan penggunaan pendekatan ke hadapan, Institut Foresight Malaysia (myForesight) telah diwujudkan pada tahun 2012 untuk membina kapasiti kebangsaan dalam menggunakan alat ini dan mengambilnya ke medan arus perdana untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik.  

Sejak penubuhannya, myForesight telah terlibat dengan pelbagai inisiatif kebangsaan dan institusi awam.

Sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Perkhidmatan Awam, satu inisiatif bersama Jabatan Perkhidmatan Awam dan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, yang bertajuk “Masa Depan Perkhidmatan Awam 2020 dan seterusnya” telah dijalankan untuk meningkatkan kesedaran dan pengetahuan tentang metodologi pandangan jauh dan manfaatnya.

Modul latihan telah dibangunkan di Institut Tadbiran Awam Negara untuk melengkapkan sektor awam dengan keupayaan berfikir ke depan dan ke hadapan.  Bekerja dengan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia, satu set garis panduan telah dibangunkan untuk pegawai awam tentang penggunaan perancangan berdasarkan senario.

Hari ini, aktiviti berpandangan jauh di Malaysia telah mendapat daya tarikan yang lebih tinggi, didorong oleh Transformasi Nasional 2050 (TN50) dan fenomena global Revolusi Perindustrian Keempat (4IR).

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga mengakui pentingnya pandangan ke hadapan dalam merealisasikan TN50 iaitu dengan menyediakan senario yang munasabah selepas mengambil kira interaksi antara trend utama sosial, teknologi, ekonomi, alam sekitar dan politik.

Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) pula bakal mewujudkan ketidakpastian yang besar dan membawa banyak gangguan. Kerajaan, perusahaan perniagaan dan institusi pendidikan kini sedang melihat cara terbaik untuk bertindak balas dengan menggunakan metodologi berpandangan jauh yang canggih.

Malaysia merupakan sebuah negara yang telah mengambil perhatian serius tentang 4IR dan bagaimana ia akan menjejaskan kesejahteraan negara kita pada masa akan datang. Pelbagai kementerian berada dalam pelbagai peringkat membincangkan jenis tindakan yang akan diambil untuk mengurangkan kesannya. Usaha yang dijalankan semakin mendapat kesedaran.

Dalam satu terbitan yang dikeluarkan oleh Forum Ekonomi Dunia di Davos bulan lalu yang bertajuk, “Kesediaan untuk Masa Depan Laporan Pengeluaran 2018”, Malaysia disenaraikan di antara 25 “Negara Terkemuka” dengan kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada Industri 4.0.

Semua negara terkemuka adalah negara berpendapatan tinggi kecuali China dan Malaysia.  Penilaian ini menyokong penemuan dalam Indeks Daya Saing Global Pengeluaran 2016, sebuah laporan yang diterbitkan oleh Deloitte Touche Tohmatsu dan Majlis Amerika Syarikat tentang Daya Saing.

Laporan susulan meramalkan bahawa menjelang 2020, Malaysia dijangka menembusi 15 negara teratas dalam indeks, berdasarkan keupayaannya untuk menyediakan buruh yang berdaya saing, keupayaan pembuatan yang tangkas, profil demografi yang menggalakkan, pertumbuhan pasaran dan ekonomi.

Namun, untuk menggerakkan negara ke hadapan, pandangan ke hadapan sahaja tidak mencukupi.  Untuk memenuhi cabaran transformasi, untuk mengambil peluang, untuk merealisasikan masa depan pilihan kita, kita juga mesti mengambil banyak tindakan yang diperlukan untuk membina kapasiti kebangsaan, terutamanya modal insan kita.

Mengambil kata-kata Joel A. Barker, seorang futuristik, pembuat filem dan pengarang: “Visi tanpa tindakan hanyalah mimpi. Tindakan tanpa penglihatan hanya melewati masa. Visi dengan tindakan boleh mengubah dunia. “

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button