Politik

Perang Media Sosial Menjelang PRU14

Menjelang Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14), parti politik sedang bersiap sedia untuk perang siber melalui media sosial secara besar-besaran.

Sesetengah pihak telah melatih ahli-ahlinya untuk menggunakan platform digital untuk menyampaikan mesej dan aspirasi mereka kepada orang ramai, sambil menyebarkan khabar angin dan berita palsu dalam tempoh berkempen antara hari penamaan dan hari pengundian.

Selain media sosial, parti-parti politik juga telah memperuntukkan dana untuk media tradisional seperti buletin dan juga memperluaskan pasukan media mereka.

Media Sosial Untuk Semua

Ketua Penerangan MIC, Datuk V.S. Mogan berkata parti itu mula melatih kira-kira 300 orang pemimpin belia untuk menjadi aktif di media sosial kira-kira dua tahun lalu selain mempunyai pasukan untuk mempertahankan mereka yang menyerang parti itu.

Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berkata parti itu akan menyebarkan mesej kesederhanaan dan menjelaskan kerjanya di kawasan pilihan raya melalui media Cina di dunia maya.

Tahun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga pengerusi Barisan Nasional, berkata bahawa untuk parti itu memenangi “ibu segala pilihan raya”, ia mesti terlebih dahulu mengalahkan pembangkang dalam peperangan siber melalui media sosial.

Umno telah menubuhkan biro teknologi maklumat dengan lebih daripada 3,500 orang ahli. Portal rasmi Barisan, “theRakyat” juga telah dilancarkan bagi memerangi berita palsu di media sosial.

Naib Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata mereka telah melatih penyelaras dan bakal calon untuk menjadi aktif di media sosial sejak tahun lepas untuk membantu mereka mencapai lebih ramai orang.

Pasukan komunikasi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi) telah berusaha meningkatkan kehadiran media sosialnya dengan cara kreatif untuk menarik generasi muda menggunakan memo, GIF dan klip pendek yang unik.

Pakatan Harapan juga telah melancarkan kit “do-it-yourself” dalam talian untuk mengedarkan bahan kempen.

Setiausaha publisiti kebangsaan DAP, Yeo Bee Yin mengakui bahawa media sosial adalah salah satu saluran maklumat yang paling penting, terutamanya untuk menjangkau mereka di kawasan luar bandar berikutan peningkatan kadar penembusan Internet.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad berkata pihaknya memaksimumkan penggunaan Facebook Live dan telah membentuk unit berasingan, “Media Oren”.

Ketua editor Selangorkini, Cecelia Alphonsus berkata kira-kira 250,000 naskhah akhbar mingguan berbahasa Melayu, yang memberi tumpuan kepada dasar negeri Selangor, diedarkan ke pusat-pusat perkhidmatan dan tempat ibadat.

Kerajaan Pulau Pinang juga telah membelanjakan RM35.94 juta pada buletin rasmi Buletin Mutiara, yang bermula pada tahun 2010, dan telah mengagihkan sejumlah 32.7 juta salinan.

Cabaran Menguasai Media Sosial                                              

Menurut TheStar, media sosial telah menjadi alat penting dan berkesan bagi parti politik untuk menjangkau para pengundi kerana berdasarkan statistik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, 97.3% pengguna internet negara mempunyai akaun Facebook.

Walau bagaimanapun, parti politik mungkin menghadapi cabaran dalam mencapai lebih dari Facebook dan Twitter. Kumpulan WhatsApp juga penting untuk didekati kerana ramai yang menggunakan aplikasi itu tetapi ia adalah peribadi.

Cabaran lain yang dihadapi ahli politik termasuk mencipta kandungan yang cukup menarik untuk dikongsi oleh orang ramai. Parti-parti politik perlu membuat kandungan yang ringkas, beremosi dan sahih untuk menarik perhatian orang ramai.

Show More

Related Articles

Back to top button