Bisnes & Ekonomi

Remaja Tingkatan Dua Tauke Tudung Berjaya

Walaupun kebanyakan pelajar Tingkatan Dua masih memikirkan apa yang perlu dilakukan dengan kehidupan mereka, Nur Iman Safiyah Mohammed Shahree nampaknya telah mengorak langkah jauh.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Subang Bestari itu tidak ragu-ragu dalam fikirannya bahawa dia akan menjadi seorang usahawan dan sudah memulakan perjalanan itu, walaupun belum menduduki ujian PT3.

Remaja itu adalah pemilik pelbagai tudung bawal yang bernama Baluna Bawal, yang disasarkan kepada gadis sekolah, tulis NST.

Pembabitannya ke dunia perniagaan bermula ketika dia berumur 11 tahun ketika dia menyedari bahawa rakan-rakannya berminat untuk membeli koleksi ‘squishy toys’ miliknya.

Selepas dua tahun, dia mengumpulkan sejumlah pengikut yang ramai di media sosial. Nur Iman kemudian memutuskan untuk menggunakan pendapatan daripada jualan mainannya untuk melabur dalam usaha baru, dengan menjual ‘shawl’.

Perniagaan terus berkembang, dan empat bulan kemudian, dia melancarkan pelbagai tudung bawal sendiri, bernama ‘Baluna Bawal’, yang keluar tepat pada waktunya untuk Hari Raya Aidiladha tahun lepas.

Pada bulan November tahun lepas, Nur Iman juga melancarkan produk baru, Tudung Sekolah Iman Safiyah (TSIS). Tudung berwarna putih disasarkan kepada kanak-kanak yang memakai tudung yang boleh memakainya ke sekolah.

“Apabila dilancarkan, kami menjual 500 barangan. Bulan berikutnya, kami mempunyai pesanan lebih daripada 1,000 helai tudung, menjadikan perniagaan saya berjalan dengan baik,” katanya.

Dia berkata tempahan itu bermakna dia bekerjasama dengan ibu bapa dan adik-beradiknya untuk membantu mengambil tempahan, serta membungkus barang pesanan.

Nur Iman mengakui bahawa perniagaan dalam talian adalah usaha yang mencabar, kerana dia harus memenuhi permintaan pelanggan. Walaupun begitu, dia masih mampu untuk menguruskan perniagaannya dari rumah pada masa ini dan belum berhasrat untuk melantik ejen atau membuka kedai.

“Saya masih baru dalam bidang ini. Buat masa ini, saya hanya memberi tumpuan kepada mendapatkan bahan berkualiti sahaja, memastikan bahawa mutu kerja adalah standard yang baik dan mengikut spesifikasi saya.

“Inshaallah, dalam masa terdekat, saya ingin merancang ‘tudung labuh’ untuk sekolah-sekolah agama serta tudung untuk sekolah yang datang dalam pelbagai warna,” kata Nur Iman, yang mengatakan bahawa dia ingin menjadi seorang usahawan yang berjaya satu hari dan boleh membeli bangunan sendiri.

Show More

Related Articles

Back to top button