Isu SemasaTempatan

5 Info Tentang RTS JB-Singapura

Baru-baru ini, Malaysia dan Singapura telah menandatangani perjanjian dua hala untuk membina Sistem Transit Rapid (RTS) Johor Bahru-Singapura.

Projek RTS yang menghubungkan Malaysia dari stesen Bukit Chagar, Johor Bahru dengan Woodlands North, Singapura, bakal memendekkan tempoh perjalanan kepada 30 minit, berbanding lebih sejam ketika ini.

Memetik laporan The Star, berikut adalah beberapa perkara mengenai projek ini:

 

1. KERETA API SETIAP 8 MINIT 

Apabila siap pada 31 Dis, 2024, penumpang boleh menaiki kereta api setiap lapan minit secara purata. Kereta api akan tiba setiap empat minit secara purata semasa waktu puncak.

Kereta api itu boleh membawa sehingga 10,000 penumpang sejam dari setiap arah. Ini bermakna 60,000 penumpang tambahan akan dapat menyeberangi Causeway pada waktu puncak. Pada masa ini, purata 300 penumpang bergerak dari setiap arah sejam menggunakan perkhidmatan kereta api ulang-alik harian antara Woodlands dan Johor Bahru.

 

2. PEMERIKSAAN KASTAM HANYA SEKALI 

Kereta api itu akan mempunyai kastam bersama, kemudahan imigresen dan kuarantin di kedua-dua stesen terminal.

Sebelum bertolak ke Singapura, penumpang dari Malaysia hanya perlu menjalani pemeriksaan kastam dan imigresen kedua-dua negara di stesen Bukit Chagar, begitu juga sebaliknya ketika mahu pulang, pemeriksaan dibuat di stesen Woodlands North.

 

3. RTS MELINTAS SELAT TEBRAU MENERUSI JAMBATAN SETINGGI 25 METER 

Sumber: News Straits Times

Kereta api akan menyeberangi Selat Johor dengan garis lurus dan bukan melengkung di atas air, dengan mengambil kira tempahan awal Sultan Johor mengenai projek itu. Laluan kereta api akan dibengkokkan di atas tanah di Malaysia sahaja.

 

4. TAMBANG AKAN DITETAPKAN OLEH SYARIKAT USAHA SAMA

Tambang akan ditetapkan oleh syarikat usaha sama antara SMRT dan Prasarana Malaysia. Ia tidak akan dikawal oleh kedua-dua kerajaan.

 

5. PENAMATAN TREN KERETAPI KTM 

Dalam tempoh enam bulan selepas projek itu mula beroperasi, Kereta Api Tanah Melayu Tebrau Shuttle (KTM) akan dihentikan.

Perkhidmatan kereta api KTM telah menjalankan 26 lawatan harian sejak 1 Jun tahun lepas untuk menampung permintaan yang lebih tinggi.

 

Show More

Related Articles

Back to top button