AntarabangsaIsu Semasa

Singapura Jadikan Nyamuk Sebagai Tentera Kawalan Penyakit

Nyamuk sering dikaitkan dengan penularan wabak penyakit berbahaya se­per­ti denggi dan Zika, tetapi para saintis menemukan satu kaedah un­tuk menjadikan serangga itu sebagai ‘alat kawalan’ penyakit.

BBC melaporkan, pada bulan Oktober lalu, pihak berkuasa republik ini dan penduduk tempatan melepaskan kira-kira 3,000 ekor nyamuk ke kawasan kejiranan Braddell Heights.

Kesemua nyamuk itu sudah dijangkiti bakteria dikenali sebagai Wolbachia yang berfungsi untuk menghalang kesuburan serangga berkenaan, sekali gus mengelak keupayaannya untuk menyebar wabak seperti Zika dan denggi.

Singapura bukan satu-satunya negara yang menggunakan kaedah itu untuk mengawal penularan wabak, beberapa buah negara lain di Asia dan Amerika Latin turut mengaplikasikan cara yang serupa.

Kaedah membebaskan nyamuk-nyamuk yang berbakteria juga secara tidak langsung dijadikan sebagai faktor untuk mendidik orang ramai mengenai inovasi dan teknologi yang digunakan menguji keberkesanan terhadap pendekatan tersebut.

Selain menggunakan nyamuk yang berbakteria itu, para saintis juga menggunakan kaedah sinaran radioaktif atau mengubah genetik serangga berkenaan untuk menjadikannya berupaya menghalang penularan wabak.

Pendekatan baharu yang lebih dikenali sebagai vektor biologi ini sudah dimulakan sejak beberapa tahun lalu ketika epidemik demam denggi memuncak dan wabak tersebut disifatkan sebagai wabak tropikal paling cepat merebak di dunia.

Sebelum ini, pada pertengahan abad ke-20, para saintis melakukan program sanitasi secara besar-besaran dan penggunaan semburan anti serangga iaitu Dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT) dalam usaha untuk me­ngawal penularan wabak penyakit yang disebarkan oleh nyamuk.

Bagaimanapun, DDT diharamkan pada tahun 2004 ekoran kesannya terhadap tahap kesihatan manusia dan alam sekitar, selain penggunaannya dikaitkan dengan penyakit kanser dalam kalangan manusia serta menjejaskan po­pulasi burung pemangsa.

Penerimaan orang awam juga memainkan peranan penting dalam pilihan teknologi yang digunakan, kerana saintis telah belajar dari kontroversi yang lalu, bukan sahaja dengan DDT, tetapi juga ujian percubaan nyamuk steril di India pada tahun 1970-an, yang menyebabkan panik terhadap bahan kimia yang digunakan.

Penyakit bawaan nyamuk akan dapat dikawal jika vaksin baru untuk virus denggi dan Zika dapat dihasilkan, dan alat baru seperti Wolbachia dan insektisida digunakan untuk mengurangkan populasi nyamuk.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker