AntarabangsaIsu Semasa

Iceland Negara Pertama Selaraskan Gaji Pekerja Lelaki, Wanita

Iceland kini menjadi negara yang pertama di dunia yang mewajibkan kesaksamaan gaji antara lelaki dan wanita. Undang-undang baharu itu mula berkuatkuasa  pada 1 Januari 2018 selepas diumumkan pada Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac tahun lepas.

Di bawah undang-undang, perniagaan dengan lebih daripada 25 pekerja kini perlu menerima pensijilan rasmi kerajaan untuk membuktikan dasar sama gaji mereka. Mana-mana syarikat atau agensi kerajaan yang tidak menjalankan dasar gaji yang sama di antara kakitangan wanita dan lelaki akan dikenakan denda.

Dagny Osk Aradottir Pind, ahli lembaga Persatuan Hak Wanita Iceland, memberitahu Al Jazeera undang-undang itu akan membantu menamatkan perbezaan gaji mengikut jantina yang diharapkan dapat dibasmi sepenuhnya menjelang 2020.

“Ia adalah mekanisme untuk memastikan wanita dan lelaki dibayar sama rata,” katanya.

“Kami ada undang-undang mengatakan bahawa gaji sepatutnya sama antara lelaki dan wanita selama beberapa dekad tetapi kita masih mempunyai jurang pembayaran. Saya fikir sekarang orang mula menyedari bahawa ini adalah masalah sistematik yang perlu kita hadapi dengan kaedah baru.

“Saya benar-benar merasakan bahawa kita telah berjaya meningkatkan kesedaran, dan kita telah berjaya sampai ke tahap bahawa orang menyedari bahawa undang-undang yang kita ada tidak berfungsi dan kita perlu melakukan sesuatu yang lebih baik,” ujar Aradottir Pind.

Walaupun populasi kecilnya hanya merangakumi 330,000 penduduk, Iceland mempunyai rekod yang baik dan membanggakan dalam memperjuangkan hak-hak wanita.

Pada tahun 1975, seperlima penduduk perempuan di negara itu berdemonstrasi di jalan Reykjavik untuk membantah hak wanita, manakala 90 peratus wanita mengambil bahagian dalam serangan profesional dan domestik pada hari yang sama untuk membuktikan nilai wanita.

Protes tersebut menjadi permulaan dan membuka jalan bagi kemenangan hak kesamaan gender di negara kecil itu. Satu parti politik wanita ditubuhkan sejurus selepasnya dan pada tahun 1999, lebih satu pertiga daripada Ahli Parlimen Iceland adalah wanita.

Berikutan pilihan raya negara tahun lalu, Iceland menjadi “parlimen paling  saksama di dunia” selepas calon wanita memenangi 48 peratus daripada 63 kerusi negara – tanpa sebarang sistem kuota.

Pada tahun 2000, negara itu memperkenalkan dasar cuti ibu bapa dan telah disenaraikan negara terbaik di dunia untuk kesaksamaan gender oleh Forum Ekonomi Dunia selama sembilan tahun berturut-turut.

Menurut laporan Forum Ekonomi Dunia 2017, lima negara teratas untuk kesaksamaan gender ialah Iceland, Norway, Finland, Rwanda dan Sweden. Yaman adalah yang terakhir manakala Malaysia berada di tangga ke-104 daripada 144.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker