AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu Semasa

Daripada Senjata Nuklear Ke Kilang Kimchi Menggunakan Sains

Kim Jong-Un, Pemimpin Tertinggi Korea Utara yang terkenal dengan senjata nuklearnya kini mahu seni menghasilkan kimchi dijadikan sains di kilang kimchi miliknya..

Beliau telah mendirikan kilang baharu di luar bandar Pyongyang untuk menggantikan kilang Ryugyong Kimchi yang lama. 

 

Kilang Kimchi Penting Untuk Korea Utara

Sumber gambar:  REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA – Tags: FOOD SOCIETY) – GM1E8BF160H01

Kilang kimchi di Korea Utara ini menghasilkan 4,200 tan kimchi ini penting untuk meningkatkan ekonomi domestik dan menghasilkan produk yang lebih baik serta lebih banyak.

Strategi yang dikenali sebagai byungjin ini juga untuk memajukan program senjata nuklearnya.

Korea Utara yang sinonim dengan teknologi nuklearnya ini dipercayai mempunyai kadar pertumbuhan ekonomi yang positif dengan pengeluaran pertanian yang membaik.

Kim juga telah membina apartment tinggi untuk menempatkan saintis roket dan jurutera nuklearnya.

Kilang yang dibina semula oleh Kim ini mempunyai 150 pekerja dengan sebahagian daripadanya menggunakan alat automatik.

 

Mengapa Kilang Kimchi Ini Ingin DIilakukan Secara Saintifik?

Pengurus kilang tersebut, Paek Mi-hye berkata objektif utama kilang ini adalah untuk beroperasi secara saintifik pada setiap tahap.

Ia termasuk pemeriksaan terhadap barisan pengeluaran yang penting untuk menjaga kualiti dan kebersihan.

Apa yang lebih menarik ialah kilang tersebut memilik “penganalisis kimchi” untuk memastikan kemasinan dan asid laktik yang merupakan ramuan utama kimchi kekal sama.

 

Kimchi, Tradisi Turun-Temurun

Warga Korea – Utara dan Selatan – telah membuat kimchi selama beberapa generasi, sering menyampaikan resipi keluarga dari ibu kepada anak perempuan atau ibu mertua kepada menantu perempuan.

Paek mengatakan bahawa beberapa orang mungkin menolak untuk melepaskan tradisi pembuatan kimchi komunal. “Tetapi mereka juga menyedari kualiti dan kebolehpercayaan produk buatan kilang kami,” katanya.

Kilang ini menghasilkan lapan produk kimchi, dari ruji “tong kimchi” yang sangat pedas, yang mempunyai warna merah dan terbuat dari kubis utuh, hingga jenis yang lebih ringan yang dirancang untuk anak-anak. Produk kimchi diedarkan ke restoran dan kedai runcit di sekitar Pyongyang.

“Ini adalah model,” kata Paek. “Kilang lain seperti kilang kami dirancang di setiap wilayah.”

Pada tahun 2015, UNESCO menambahkan kimchi ke dalam senarai “warisan budaya kemanusiaan yang tidak ketara”, dengan menyatakan bahawa perkongsian pengetahuan dan bahan tradisional untuk menyediakan sejumlah besar kimchi untuk bulan-bulan musim sejuk “meningkatkan kerjasama antara keluarga, desa dan masyarakat, menyumbang perpaduan sosial. “

Show More

Related Articles

Back to top button