AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu Semasa

Daripada Senjata Nuklear Ke Kilang Kimchi Menggunakan Sains

Kim Jong-Un, Pemimpin Tertinggi Korea Utara yang terkenal dengan senjata nuklearnya kini mahu seni menghasilkan kimchi dijadikan sains.

Beliau telah mendirikan kilang baharu di luar bandar Pyongyang untuk menggantikan kilang Ryugyong Kimchi yang lama. 

Sumber gambar:  REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA – Tags: FOOD SOCIETY) – GM1E8BF160H01

Kilang yang menghasilkan 4,200 tan kimchi ini penting untuk meningkatkan ekonomi domestik dan menghasilkan produk yang lebih baik serta lebih banyak.

Strategi yang dikenali sebagai byungjin ini juga untuk memajukan program senjata nuklearnya. Korea Utara yang sinonim dengan teknologi nuklearnya ini dipercayai mempunyai kadar pertumbuhan ekonomi yang positif dengan pengeluaran pertanian yang membaik. Kim juga telah membina apartment tinggi untuk menempatkan saintis roket dan jurutera nuklearnya.

Kilang kimchi yang dibina semula oleh Kim ini mempunyai 150 pekerja dengan sebahagian daripadanya menggunakan alat automatik. Pengurus kilang tersebut, Paek Mi-hye berkata objektif utama kilang ini adalah untuk beroperasi secara saintifik pada setiap tahap.

Ia termasuk pemeriksaan terhadap barisan pengeluaran yang penting untuk menjaga kualiti dan kebersihan.

Apa yang lebih menarik ialah kilang tersebut memilik “penganalisis kimchi” untuk memastikan kemasinan dan asid laktik yang merupakan ramuan utama kimchi kekal sama.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker