Isu SemasaTempatan

‘Online Dating’ Semakin Diterima Masyarakat?

Dalam dunia serba canggih ini, jodoh pun boleh ditemui dalam talian. Dengan kewujudan aplikasi-aplikasi temu janji dalam talian yang semakin banyak, adakah rakyat Malaysia percaya kepada jodoh dalam talian?

Kajian terbaru YouGov mendedahkan skala fenomena di Malaysia. Sebanyak tiga dalam sepuluh (29%) rakyat Malaysia telah menggunakan aplikasi temu janji internet dan dalam talian. Ini meningkat kepada satu pertiga di kalangan milenial (yang berumur antara 16 dan 34 tahun).

Namun enam dalam sepuluh milenial juga mengatakan mereka akan malu mengakui bahawa mereka telah bertemu dengan pasangan mereka melalui aplikasi dalam talian. 18% ‘baby boomers’ (berusia 55 tahun ke atas) mengatakan yang sama.

Walau bagaimanapun, 45% daripada semua responden mengatakan bahawa mereka tidak akan memikirkan pasangan yang bertemu dalam talian dengan cara yang berbeza. Ini menjelaskan bahawa masyarakat tidak mempunyai tanggapan negatif kepada pasangan yang bertemu dalam talian.

Walaupun 54% milenial tahu sekurang-kurangnya seorang pasangan yang bertemu secara dalam talian, hanya 42% daripada ‘baby boomer’ yang mengenali pasangan yang bertemu dalam talian.

Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa temu janji dalam talian kini berada di arus perdana di Malaysia dan aplikasi temu janji dalam talian adalah pasaran yang semakin kompetitif.

Malaysia Social, Malaysia Cupid dan Tinder adalah antara aplikasi yang popular. Secara keseluruhan, kira-kira enam dari sepuluh responden telah mendengar tentang aplikasi ini. Malaysia Social mempunyai reputasi terbaik di kalangan mereka yang pernah menggunakan perkhidmatan dating dalam talian, dengan 37% mengatakan bahawa ia dianggap terhormat.

Aplikasi yang paling tidak diiktiraf di kalangan semua responden juga dilihat sebagai yang paling kurang dihormati di kalangan mereka yang telah menggunakan khidmat temu janji dalam talian, menunjukkan bahawa populariti adalah kunci kejayaan dalam pasaran Malaysia. Pencapaian terendah adalah Happn, Skout dan Twoo.

Temu janji dalam talian bernilai $ 2.2 bilion di Amerika sahaja, dan Tinder menawarkan 26 juta pengguna sehari. Dengan hampir tiga dalam sepuluh rakyat Malaysia (29%) mengatakan mereka lebih suka bertemu jodoh dalam talian, platform temu janji internet kelihatan mula diterima oleh rakyat Malaysia.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker