Isu SemasaTempatan

Empat Wanita Ini Bukti Wanita Malaysia Bukan Sembarangan

Tahun 2018 membuka tirainya dengan perlantikan Datuk Maimunah Mohd Sharif sebagai Pengarah Eksekutif Program Penempatan Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN-HABITAT).

Menurut penulisan Tan Sri Dr Zakri Abdul Hamid di NST, Datuk Maimunah telah mencipta sejarah tersendiri dengan menjadi orang Asia pertama untuk memegang jawatan tersebut.

UN-HABITAT merupakan agensi PBB untuk agenda penempatan manusia bagi menggalakkan pembinaan bandar yang mantap dari segi sosial dan pemeliharaan alam sekitar, dengan matlamat menyediakan tempat tinggal yang cukup untuk semua penduduk dunia. Ia merupakan antara agensi yang paling aktif di bawah PBB.

Dengan jawatan yang disandang Maimunah, beliau memimpin 400 kakitangan utama, 2000 kakitangan berdasarkan projek, empat pejabat serantau dan aktiviti di lebih 70 negara.

Fokus utama UN-HABITAT kini adalah terhadap Agenda Urbanisasi Bahari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), iaitu wawasan 20 tahun untuk bandar-bandar lestari yang diguna pakai pada persidangan Habitat III 2016 di Ecuador.

Sebelum Datuk Maimunah, Tan Sri Rafiah Salim juga pernah menyandang jawatan tinggi PBB sebagai penolong setiausaha agung pengurusan sumber manusia di ibu pejabat PBB.

Rafiah memainkan peranan dalam agenda reformasi PBB yang diletakkan oleh setiausaha agung Kofi Annan dalam lima misi teras: keamanan dan keamanan, ekonomi dan sosial, kerjasama pembangunan, urusan kemanusiaan, dan hak asasi manusia

Sebagai ketua sumber manusia, mandat Rafiah adalah untuk meningkatkan kecekapan jentera PBB termasuk mengetuai pasukan petugas pakar dari kawasan dunia yang berbeza yang berkongsi pengalaman pengurusan sumber manusia dari pelbagai sektor awam dan swasta.

Pada masa yang sama, Datuk Dr Mazlan Othman juga dilantik oleh Annan pada tahun 1999 untuk berkhidmat sebagai pengarah Pejabat PBB bagi Hal Ehwal Luar Angkasa (UNOOSA) di Vienna. Atas permintaan kerajaan, beliau kembali ke Malaysia pada bulan Julai 2002 untuk berkhidmat sebagai pengarah ketua Agensi Angkasa Kebangsaan Malaysia (Angkasa), di mana beliau telah membawa kepada pelancaran angkasawan pertama Malaysia iaitu Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor.

Setelah lima tahun, Datuk Dr Mazlan kembali ke Vienna menjalankan tugas pengarahnya di UNOOSA di mana beliau telah dilantik semula menjalani penggal keduanya oleh Setiausaha Agung Ban Ki-moon.

Beliau memegang tanggungjawab menangani isu-isu yang bukan calang-calang kerana ia melibatkan bidang angkasa lepas seperti kerjasama antarabangsa di angkasa, pencegahan serpihan dan perlanggaran di ruang angkasa, penggunaan platform penderiaan jauh berasaskan ruang untuk pembangunan lestari, penyelarasan undang-undang ruang angkasa dan risiko yang ditimbulkan oleh asteroid berhampiran bumi.

Sepuluh tahun yang lalu pula, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood yang dikenali dengan badan sukarela yang diasaskan oleh beliau, Mercy Malaysia (Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia) pernah dilantik oleh Ban Ki-moon sebagai salah seorang daripada 16 ahli Kumpulan Penasihat Pusat Dana Tindak Balas Kecemasan (Advisory Group of the Central Emergency Response Fund).

Pada tahun 2014 pula beliau berkhidmat di Sekretariat World Humanitarian Summit yang berpangkalan di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) New York.

World Humanitarian Summit, inisiatif Setiausaha Agung PBB, merupakan peluang bagi kerajaan-kerajaan, agensi PBB dan antara kerajaan, organisasi serantau, aktivis masyarakat sivil dan tidak bermotifkan untung, sektor swasta, golongan akademik dan mereka yang terjejas oleh krisis, untuk bergabung, menilai tindakan kemanusiaan, membincang landskap yang berubah, memperkongsi pengetahuan dan amalan terbaik, serta merencana agenda masa depan.

Semestinya kejayaan empat wanita ini menjadi kebanggaan negara dan dijadikan inspirasi buat belia Malaysia.

Menurut Tan Sri Zakri lagi, kejayaan para wanita Malaysia ini terhasil daripada sistem pembelajaran Malaysia yang padu dan bermula pada usia muda serta kadar kemasukan wanita yang tinggi ke dalam universiti.

Keempat-empat wanita ini yang dipilih oleh untuk berkihdmat di badan dunia merupakan penjawat awam dan ini telah membuktikan persekitaran pekerjaan di sektor awam yang baik telah mengembangkan kerjaya mereka ke peringkat yang lebih tinggi.

Dalam memastikan hak wanita Malaysia terpelihara, kerajaan telah memastikan 35% jawatan tertinggi di setiap sektor awam diisi oleh wanita. Dalam pada itu, tidak hairanlah negara kita mungkin akan mendapat seorang wanita sebagai ketua setiausaha negara dan mungkin pada satu hari nanti, setiausaha umum PBB.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close