AntarabangsaIsu Semasa

Kanak-Kanak Luang Lebih Masa Di Skrin Digital

Masa purata yang dihabiskan oleh kanak-kanak bermain permainan video dalam telefon pintar atau menggunakan komputer telah meningkat sebanyak 30 minit sehari antara tahun 2000 dan 2015, dedah satu kajian.

Kajian yang dijalankan di Oxford itu juga menyatakan bahawa ibu bapa tidak perlu bimbang kerana anak-anak boleh membiasakan diri dengan pelbagai kerja dan menyesuaikan tingkah laku mereka untuk membawa peranti mereka.

Menurut Indianexpress, kanak-kanak menghabiskan masa kurang 10 minit menonton TV antara 2000 dan 2015.

Walau bagaimanapun, masa mereka bermain permainan video dan menggunakan komputer meningkat sebanyak 40 minit, memberikan peningkatan keseluruhan 30 minit pada masa kanak-kanak luangkan untuk aktiviti berasaskan skrin tradisional.

Kajian itu juga mengatakan bahawa teknologi tidak membuang masa dan mengalih perhatian kanak-kanak seperti biasa dilihat.

Sebaliknya, penggunaan teknologi kanak-kanak yang semakin meningkat telah tersebar sepanjang hari ketika mereka terlibat dalam banyak kegiatan lain, seperti belajar, makan, bermain, bersosial, dan sebagainya.

“Walaupun banyak masa yang diluangkan, kajian itu mendedahkan bahawa daripada membenarkan peranti mereka mengambil alih kehidupan mereka, kanak-kanak sebaliknya menggabungkan penggunaan teknologi baru dengan aktiviti lain,” kata Killian Mullan, ketua pengkaji dari Oxford University.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa teknologi sedang digunakan dan dalam beberapa kes mungkin untuk menyokong aktiviti lain, seperti kerja rumah misalnya.

“Kanak-kanak menggabungkan teknologi ke dalam kehidupan seharian. Mereka membawa teknologi bersama mereka dan kemudian melakukan semua perkara menggunakannya,” jelas Killian.

Di samping itu, kajian yang diterbitkan dalam jurnal  Penyelidikan Indikator Kanak-kanak menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki menghabiskan lebih banyak masa bermain permainan video berbanding kanak-kanak perempuan.

Kanak-kanak lelaki menghabiskan 50 minit sehari bermain permainan video. Sebahagian besar masa kanak-kanak perempuan pula  diluangkan untuk melibatkan diri dalam aktiviti lain seperti belajar dan bersosial.

Untuk kajian ini, pasukan menggabungkan data dari dua tinjauan pada tahun 2000-2001 dan 2014-2015, untuk mengkaji perubahan dalam aktiviti berasaskan skrin dan membina gambaran terperinci tentang masa yang diluangkan olehk anak-kanak dalam menggunakan teknologi.

Show More

Related Articles

Back to top button