Bisnes & Ekonomi

Industri e-Hailing Malaysia Akan Mengukuh Pada 2018

Industri teksi e-hailing (e-panggilan) di Malaysia dijangka mengalami pertumbuhan yang kukuh tahun depan dengan peningkatan permintaan berikutan penduduk bandar yang semakin meningkat.

Menurut profesor ekonomi dari Sunway University Business School, Yeah Kim Leng, senario ini disokong oleh kesesakan lalu lintas, kemudahan jaringan internet dan akses kepada sistem pengangkutan awam yang meluas terutamanya sistem MRT di Lembah Klang.

Selain peningkatan kemudahan, perkhidmatan e-hailing dipercayai menarik kebolehpercayaan dan kos yang lebih rendah berbanding industri teksi tradisional di negara ini.

Satu lagi faktor yang menyokong permintaannya ialah kenaikan harga bahan bakar yang akan menggalakkan penumpang sedar bajet untuk memilih cara yang lebih murah untuk bergerak. Insentif yang ditawarkan oleh syarikat e-hailing juga akan menggalakkan lebih banyak pengguna.

Kadar penggunaan telefon bimbit dan internet yang tinggi telah mendorong e-dagang dalam talian dan penyampaian perkhidmatan yang ditambah dengan platform pembayaran dan penyelesaian yang lancar dan selamat.

Perkhidmatan canggih ini telah membolehkan perkhidmatan e-hailing untuk disepadukan dengan perubahan gaya hidup dan corak perbelanjaan asas pengguna yang berteknologi tinggi dan dengan teknologi mudah alih dan aplikasi yang mesra pengguna, industri e-hailing akan berkembang pesat.

Ketua Grab Malaysia, Sean Goh berkata syarikat itu positif dengan peraturan-peraturan baru yang dilaksanakan untuk  membolehkan pengendali perkhidmatan e-hailing berfungsi dalam rangka kerja undang-undang.

“Kami berpuas hati dengan peraturan, dan ia memberi banyak pengiktirafan rasmi bukan sahaja kepada kami sebagai satu kumpulan tetapi juga kepada pemandu yang bekerja keras setiap hari dan memandu dengan perkhidmatan yang baik,” katanya.

Bagi yuran dan cukai yang dijangka meningkat dan dilaksanakan tahun depan, pihak pengawal selia dan Kementerian Pengangkutan sangat menyokong dan menyedari jika terdapat sebarang kos tambahan dalam sistem itu, ia akan membebankan pemandu atau penumpang.

Menurut laporan Malaymailonline, Goh yakin industri e-hailing mempunyai pasaran yang berpotensi besar dan dijangkakan akan mempunyai pertumbuhan kukuh pada 2018 kerana perubahan landskap pengangkutan masa kini.

Kumpulan itu juga akan terus meningkatkan perkhidmatan mereka agar pengguna dapat menikmati pengangkutan yang selamat, mudah dan mampu dimiliki.

Show More

Related Articles

Back to top button