Isu SemasaTempatan

13 Dasar Baharu Untuk Menjadikan Malaysia Lebih Sihat

Dasar baharu untuk membina negara yang lebih sihat kini sedang dilaksanakan.

Langkah di sebalik pengenalan inisiatif ini adalah bertujuan untuk memerangi peningkatan trend penyakit tidak berjangkit (NCD) di kalangan rakyat Malaysia.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, beliau akan menyaksikan kempen untuk mempromosikan negara yang lebih sihat dilaksanakan dengan berkesan.

Beliau dan kementeriannya bertanggungjawab dalam merangka dasar-dasar utama untuk menangani isu kesihatan negara.

Semangat di sebalik pengenalan dasar baharu ini berpunca daripada kekurangan dasar atau campur tangan yang tersedia untuk menangani NCD.

Pengenalan ini bertujuan untuk membantu negara mencapai Matlamat Pembangunan Mampan untuk memastikan kehidupan sihat untuk semua, serta Matlamat Pembangunan Milenium untuk mengurangkan kematian.

Dasar kesihatan baharu

Menurut laporan NST, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata 13 dasar mengenai persekitaran hidup yang sihat dibincangkan oleh jawatankuasa kabinet untuk mempertingkatkan kesihatan bagi pelaksanaan pada 2018 dan 2019.

 1. Mengehadkan jam operasi restoran hingga tengah malam; ini akan dilancarkan secara berperingkat.
 2. Mengenakan cukai eksais ke atas minuman manis.
 3. Mengecualikan peralatan sukan daripada duti import.
 4. Menawarkan pengecualian cukai kepada pengendali gim, taman permainan peribadi, serta kompleks, akademi dan pusat sukan.
 5. Mempertimbangkan tahap penyakit tidak berjangkit (NCD) ketika mengambil pekerja baru, menaikkan pangkat pekerja atau menilai prestasi dalam perkhidmatan awam.
 6. Menguatkuasakan pengharaman iklan makanan dan minuman yang mengandungi lemak, garam dan gula yang tinggi.
 7. Mandatorikan kawasan perumahan yang baharu dilancarkan untuk menyediakan lorong basikal.
 8. Menawarkan aktiviti pemeriksaan kesihatan melalui pelbagai pendekatan.
 9. Wartakan kawasan yang belum diwartakan sebagai kawasan pemuliharaan.
 10. Memupuk kebiasaan makan buah-buahan dan sayur-sayuran di sekolah dan masyarakat, serta di tempat kerja.
 11. Mengukuhkan penguatkuasaan terhadap penjualan dan pengedaran rokok haram; untuk mewujudkan generasi bebas rokok di sekolah dan institusi pengajian tinggi.
 12. Menjalankan program mQuit (berhenti merokok) di tempat awam dan swasta.
 13. Menjalankan kempen kesihatan nasional yang memberi tumpuan kepada NCD dan memastikan sekolah menyediakan makanan yang berkhasiat.

Statistik Kesihatan Rakyat Malaysia

National Health and Morbidity Survey (NHMS) 2015 menunjukkan bahawa 17.5 peratus daripada mereka yang berumur 18 tahun ke atas, atau 17.5 peratus daripada jumlah keseluruhan 3.5 juta, mempunyai penyakit kencing manis.

Di samping itu, satu dalam tiga (30 peratus), atau kira-kira 6.1 juta orang mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi).

Hampir separuh daripada penduduk Malaysia (47.7 peratus) atau kira-kira 9.6 juta orang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi.

Peningkatan obesiti semakin meningkat, dengan kira-kira 17.7 peratus (3.3 juta) orang dewasa adalah obes, dan kira-kira satu daripada tiga yang berlebihan berat badan.

Kajian juga menunjukkan bahawa 94 peratus orang dewasa di Malaysia tidak makan buah-buahan dan sayuran yang mencukupi.

Kedah menunjukkan yang tertinggi, manakala Melaka adalah negeri terendah mengamalkan makanan yang tidak seimbang.

Zahid berkata NCD seperti kencing manis, hipertensi, hiper-kolesterolemia dan obesiti telah menunjukkan peningkatan trend, yang membawa kepada kos rawatan yang lebih tinggi di negara ini.

Tambah beliau, campur tangan untuk kanak-kanak penting bagi mempromosikan gaya hidup aktif dan diet yang sihat apabila mereka mencapai dewasa.

Beliau berkata walaupun Kementerian Kesihatan menerima peruntukan RM27 bilion di bawah Bajet 2018, jumlah itu tidak mencukupi untuk menanggung beban NCD dalam jangka masa panjang, jika langkah pencegahan terhadap penyakit kronik ini tidak dilaksanakan.

Show More

Related Articles

Back to top button