Isu SemasaTempatan

Pelajar PT3 Kuasai Matematik Menerusi YouTube

Bekerja keras merupakan salah satu cara untuk mencapai kejayaan. Tetapi adik ini menggunakan jalan pintar untuk menguasai subjek Matematik.

Gambar oleh The Star

Brendan Mak, seorang pelajar dari SM Stella Marris di Pudu, Kuala Lumpur, berkata ini adalah cara yang lebih berkesan.

Pelajar yang tidak pernah mendapat A dalam Matematik ini berjaya mencapai kejayaan dalam subjek tersebut di dalam Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3), hanya dengan menonton video tutorial di YouTube sebelum peperiksaan.

“Video itu benar-benar membantu saya memahami formula untuk matematik,” kata  pelajar berusia 15 tahun itu yang berjaya mendapatkan 6A.

Sementara itu, amalan dan disiplin yang konsisten adalah rahsia kejayaan Fong Jia Min dalam peperiksaannya.

Pelajar dari Sekolah Menengah Katolik, Petaling Jaya itu telah mengumpul buku kerja dan soalan peperiksaan tahun lalu untuk membiasakannya dengan teknik penjawaban terkini.

Beliau juga menyifatkan kejayaannya kepada ibunya, Jessica Ling, kerana telah mendorongnya untuk berusaha mencapai kecemerlangan.

“Saya tidak akan mencapai keputusan ini jika tidak menerima galakan berterusan daripada ibu saya,” kata pelajar berusia 15 tahun itu kepada The Star.

Ling berkata beliau gembira dengan usaha anak perempuannya dan menekankan pentingnya semakan harian sepanjang tahun.

Walaupun Sains adalah salah satu daripada kertas yang paling ditakuti di kalangan calon PT3, Eng Ken Li berjaya menangani kertas itu – yang terdiri daripada banyak soalan  Pembangunan Kemahiran Pemikiran Pesanan Tinggi (HOTS) – dengan mudah, berkat pengetahuan umumnya yang luas.

“Ia berbaloi untuk mengamati persekitaran anda kerana anda tidak tahu bila ia mungkin berguna,” kata pelajar yang berjaya mendapat semua A.

Rakan sekelasnya, Ong Zhi Ching, bersetuju dan berkata bahawa kaedah pembelajaran secara tradisional adalah perkara yang lalu.

Dia berkata menghafal silabus tidak membantu jika seseorang tidak memahami subjek itu.

“Belajar secara pintar, jangan hanya kuat belajar. Buat banyak kertas tahun lalu untuk mengamalkan kemahiran menjawab.

“Ia juga membantu jika anda mendapatkan tip belajar daripada senior,” kata Zhi Ching, yang mendapat lima A dan lima B.

Menggambarkan Sains dan Kemahiran Hidup Bersepadu sebagai kertas paling    sukar tahun ini, Zhi Qing berkata soalan HOTS dalam kertas Sains merupakan satu cabaran.

Walau bagaimanapun, dia mendapati kertas Sejarah dan Geografi adalah lebih mudah oleh kerana projek sekolah yang wajib dilakukan telah membantunya mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang subjek berkenaan.

“Pelajar terpaksa melakukan projek itu, jadi kami terpaksa mencari jawapan dan memahaminya sendiri,” tambah Zhi Qing, yang merancang untuk masuk ke aliran Sains tahun depan.

Show More

Related Articles

Back to top button