Bisnes & Ekonomi

Malaysia Lebih Sedia Aplikasi Kaedah Pembayaran Elektronik

Malaysia kini berada di ambang gelombang seterusnya dalam transformasi ke arah kaedah pembayaran secara elektronik , didorong oleh penggunaan telefon bimbit yang tinggi, untuk melengkapkan kad debit dan seterusnya menggantikan wang tunai.

Bank Negara Malaysia telah menyediakan Rangka Kerja Pemindahan Kredit Interoperable (ICTF) untuk memacu gelombang perubahan e-pembayaran yang seterusnya.

Perkhidmatan ini yang membolehkan pembayar untuk mengarahkan institusinya untuk memindahkan dana kepada benefisiari, bakal memanfaatkan 42.8 juta pengguna telefon bimbit di negara ini (70 peratus daripadanya adalah telefon pintar).

Tan Nyat Chuan, yang merupakan pengarah jabatan dasar sistem pembayaran, berkata bank pusat telah menerbitkan ICTF untuk perundingan awam. Ia akan berkuat kuasa pada 1 Julai 2018.

“Apa yang kita jangkakan untuk dicapai adalah menyamaratakan bidang ini, di mana bank dan bukan bank akan mempunyai akses terbuka kepada sistem pembersihan yang akan memudahkan perhubungan antara bank dan bukan bank.

Melalui penggunaan kod Quick Response (QR), ia memudahkan pemantauan secara lancar ke pembayaran digital, “katanya.

Untuk kali pertama pelanggan kedua-dua bank dan bukan bank akan dapat memindahkan dana ke seluruh rangkaian secara lancar dengan hanya merujuk nombor mudah alih dan nombor kad pengenalan penerima atau mengimbas kod QR penerima.

Individu dan perusahaan bersaiz kecil dan sederhana tidak akan dikenakan bayaran untuk membuat atau menerima sebarang transaksi pemindahan segera sehingga RM5,000.

ICTF akan meningkatkan perlindungan pengguna dan keyakinan terhadap penggunaan perkhidmatan pemindahan kredit, lapor NST.

Dari perjalanan yang memberi rangsangan kepada pemindahan dana elektronik kepada anggaran 329 juta transaksi pada 2017 dan transaksi kad debit untuk mencatat pertumbuhan 48.1 peratus pada tahun ini, ICTF menandakan satu peristiwa penting.

Mengenai kawalan keselamatan dalam sistem, BNM sebagai pengawal selia menetapkan prinsip tetapi ia adalah syarikat dan vendor yang sentiasa menguji ciri-ciri kawalan untuk memastikan ia relevan.

Dengan trend siber yang berkembang, kawalan keselamatan perlu ditambah baik dari masa ke masa. Pengguna mesti memainkan peranan mereka dan belajar tentang  keselamatan dan hubungi BNM atau bank untuk mendapatkan petua keselamatan.

Bilangan kes penipuan dalam perbankan internet untuk runcit di Malaysia adalah kecil, mencatatkan 0.002 peratus sementara penipuan dalam kes kad pembayaran adalah 0.03 peratus.

 

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker