AntarabangsaIsu SemasaTempatan

Belia Sabah Ini Popularkan Nasi Lemak di Korea Selatan

Seorang anak muda kelahiran Sabah telah mengubah sebuah masalah kepada peluang membuat keuntungan apabila berhadapan dengan masalah mencari makanan halal di Seoul, Korea Selatan.

Gambar oleh Duzy

Sejak berpindah ke Seoul tahun lepas, Duzy Noramzamnas Abdul Aziz, 29, telah berjumpa ramai rakyat Malaysia yang mengadu bahawa mereka mengalami kesukaran mencari makanan halal.

Berazam untuk mencari penyelesaian, dia kini menjual nasi lemak di metropolis tersebut dan telah meraih keuntungan, selain membantu umat Islam mencari makanan halal di sana.

Pada September tahun ini, belia dari Penampang ini memulakan perniagaan penghantaran nasi lemak dan menyediakan kira-kira 40 bungkusan nasi lemak setiap hari.

“Maklum balas adalah menggalakkan,” kata Duzy.

“Di Korea Selatan, tidak ada banyak pilihan makanan halal. Saya mendapat idea bahawa kebanyakan rakyat Malaysia makan nasi lemak untuk sarapan, makan tengah hari, dan makan malam,” katanya kepada New Sunday Times.

“Sejak ia adalah hidangan tradisional Melayu, saya memutuskan untuk memulakan perkhidmatan penghantaran. Saya mula perkhidmatan pesanan nasi lemak di atas talian, di mana pelanggan membuat pesanan sehari sebelum melalui Whatsapp atau KakaoTalk.”

Setelah menerima alamat pelanggan, Duzy akan membungkus nasi lemak di dalam bekas makanan yang boleh diletakkan di dalam microwave dan menghantarnya melalui Seoul Metropolitan Subway.

Pada mulanya, pasaran sasaran Duzy adalah pekerja Malaysia, pelajar dan pelancong di Seoul.

Perniagaannya mula berkembang dan tidak lama kemudian rakyat Korea Selatan dan pelancong dari negara-negara lain bermula minat dengan nasi lemaknya yang dihidangkan bersama sambal khas buatan sendiri, ikan bilis, timun, telur dan hidangan sampingan lain,  bergantung pada pilihan pelanggan.

Hanya dua bulan mengusahakan perniagaan itu, Duzy memperluaskan perniagaannya dan bekerjasama dengan rakan perniagaan di Korea Selatan, Han Ji-Sung, yang memiliki Pop @ Itaewon Guesthouse di Itaewon.

Gambar oleh Duzy

Beliau mendirikan gerai Nasi Lemak Berlauk Panas di atas bumbung rumah tamu (guesthouse) tersebut yang menghadap bangunan-bangunan pencakar langit.

Kos asas makanan nasi lemak Duzy adalah ₩ 5,000 won (kira-kira RM19).

“Untuk sambal tambahan, telur, nasi atau tambahan lain, seperti sotong, kerang dan ayam, ia berharga antara 500 won hingga 4,000 won,” kata Duzy.

“Sejak pembukaan gerai, pelanggan boleh masuk dan makan nasi lemak di sini. Kebanyakan pelanggan saya adalah rakyat Malaysia dan warga asing dari Belanda, Jepun, Indonesia, China dan Perancis.

Gambar oleh Duzy

“Rakyat Korea Selatan menyamakan nasi lemak dengan bibimbap, iaitu beras yang dihidangkan dengan pes (paste) dan sayur-sayuran.

“Rakyat Korea Selatan makan bibimbap hampir bila-bila masa, sama seperti rakyat Malaysia yang makan nasi lemak.”

Itaewon popular di kalangan pelancong dan anggota tentera Amerika Syarikat.

Duzy menyatakan bahawa banyak restoran di Itaewon menyajikan masakan yang tidak terdapat di negara itu, seperti makanan India, Pakistan, Turki, Asia Tenggara, Britain, Jerman, Itali, Perancis, Portugal, Sepanyol dan Mexico.

“Permintaan untuk makanan halal adalah tinggi. Industri makanan halal sedang berkembang pesat di Korea Selatan.”

Dia berkata peluang untuk menceburi industri ini adalah menggalakkan.

“Bagaimanapun, kehidupan dan menjalankan perniagaan di negara asing, terutama Korea Selatan, adalah mencabar. Korea Selatan dan orang Jepun adalah antara orang yang paling rajin di dunia. Saya perlu bekerja keras untuk bersaing dengan mereka. Saya kadang-kadang tertekan, tetapi ia berbaloi.” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close