Hiburan

Filem Lagenda Huminodun Kini Di Pawagam

Filem yang dinanti-nantikan tentang lagenda Sabah, Hominodun, telah mula ditayangkan pada 3 Disember.

Filem yang berdurasi satu jam ini menceritakan kisah Ponompulan, anak perempuan kepada dewa Kinoingan dan Sumundu, yang mengorbankan dirinya ketika waktu kebuluran supaya penduduk boleh mendapat makanan. Selepas kejadian itu, dia dikenali sebagai Huminodun.

Lagenda ini menjadi asas kepada perayaan tahunan Kaamatan atau Harvest Festival di Sabah yang berlangsung selama dua hari.

Filem tersebut dihasilkan oleh Siung Film Productions yang berpangkalan di Kota Kinabalu dan diarah oleh Aaron Cowan yang terlibat dengan filem Hollywood ternama seperti The Lord of the Rings, Avatar, Man of Steel dan Narnia.

Penantian terhadap filem ini telah semakin berkembang berikutan keluaran beberapa treler di Facebook dan media sosial pada awal tahun ini dan telah dilihat oleh hampir satu juta orang.

Dalam satu kenyataan, Siung Films menyatakan bahawa treler tersebut telah berjaya meraih minat dan sokongan berterusan daripada orang ramai untuk menonton filem penuh.

Ini menunjukkan minat yang dihasilkan oleh filem ini semakin meningkat, kata Siung Films dalam satu kenyataan.

Keseluruhan sesi penggambaran Huminodun dilaksanakan di Kadazandusun dan ia ternyata memberi impak yang amat positif terhadap industri perfileman Sabah yang semakin berkembang.

Menurut syarikat itu, majoriti barisan pelakon dan kru filem tersebut adalah penduduk Sabah sendiri, dan kesemua 250 kesan visual turut dilakukan di negeri berkenaan.

Produksi filem ini telah disokong oleh Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Sabah serta Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA), Majlis Wanita KDCA dan jawatankuasa Unduk Ngadau atau dikenali sebagai  Harvest Queen.

Show More

Related Articles

Back to top button