Isu SemasaTempatan

Pakar Nutrisi, PIBG Cegah Obesiti Di Peringkat Sekolah

Pakar pemakanan akan dihantar ke sekolah-sekolah di seluruh negara untuk mengadakan ceramah pemakanan dan kelas dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) untuk memberi pencerahan kepada ibu bapa tentang kepentingan pemakanan yang sihat di zaman kanak-kanak.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam berkata program “Kesedaran Pemakanan Sihat bersama PIBG”, yang dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Pendidikan, bertujuan untuk mendidik ibu bapa dan mempromosikan gaya hidup sihat.

Program ini akan membantu mengurangkan bilangan kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan obes di negara ini, serta mengelakkan penyakit tidak berjangkit seperti penyakit kencing manis dan kardiovaskular, lapor NST.

“Saya telah meminta jabatan pemakanan kementerian untuk menganjurkan kelas dengan PIBG, terutamanya ibu kerana mereka memainkan peranan penting dan mempunyai pengaruh yang lebih besar dalam memilih pilihan makanan dan minuman untuk anak-anak mereka,” ujar Subramaniam.

Oleh itu, jika ibu bapa mempunyai maklumat yang diperlukan, ia akan membantu mereka membuat pilihan yang lebih baik apabila menyiapkan makanan atau ketika makan di luar. Program yang bermula awal tahun ini akan diperluas ke sekolah-sekolah di seluruh negara pada waktu yang akan ditetapkan.

Hasil Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini menyaksikan kemasukan komponen Indeks Massa Tubuh (BMI) dalam Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR). Telah didedahkan bahawa lebih daripada 50,000 murid Tahun Enam di seluruh negara mengalami obesiti.

Keputusan menunjukkan bahawa sejumlah 268,314 (63.4 peratus) pelajar mencatatkan BMI biasa; 56,584 (13.4) pelajar berisiko gemuk; 58,294 (13.8 peratus) pelajar gemuk; dan 40,347 (9.5 peratus) pelajar kurang berat.

Bagi Standard Kebangsaan Kesihatan Fizikal, 40,957 (9.5 peratus) calon mencatatkan tahap kecergasan yang sangat tinggi dan 168,101 (38.8 peratus) mencatatkan tahap kecergasan yang tinggi. Calon 189,929 (43.9 peratus) yang lain mencatatkan tahap kecergasan yang sesuai dan 3,644 (0.8 peratus) calon mencatatkan tahap kecergasan yang tidak sesuai.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2015 mendapati bahawa 17.5 peratus daripada mereka yang berusia 18 tahun ke atas, atau 17.5 peratus daripada jumlah keseluruhan 3.5 juta, mempunyai diabetes.

Di samping itu, satu dari tiga (30 peratus) atau kira-kira 6.1 juta orang mempunyai hipertensi. Hampir separuh daripada populasi (47.7 peratus) atau kira-kira 9.6 juta orang mempunyai paras kolesterol darah tinggi.

Ia juga menunjukkan bahawa kelaziman obesiti semakin meningkat dengan kira-kira 17.7 peratus (3.3 juta) orang dewasa yang gemuk, dan kira-kira satu daripada tiga mengalami kelebihan berat badan.

Show More

Related Articles

Back to top button