Hiburan

10 Fakta Menarik Tentang Justice League

Jika anda adalah seorang peminat tegar Justice League, ketahui kisah menarik mereka melalui 10 fakta berikut:

1. Justice League Amerika (JLA) dicipta pada tahun 1960 berdasarkan komik superhero pertama, Justice Society of America (JSA) yang diterbitkan dalam All-Star Comics dari 1940 hingga 1951.

2. Ahli-ahli JLA pada tahun 1960 terdiri dari Aquaman, Batman, Flash, Green Lantern, Martian Manhunter, Superman dan Wonder Woman. (Cyborg belum lagi wujud).

3. Justice League mempunyai tiga versi. Versi 1962 membawa pasukan ini bersama untuk memerangi pencerobohan dari planet Appelax. Versi 1977 yang dijadikan animasi TV, membawa pasukan ini bersama untuk menghalang penceroboh dari Marikh. Versi 2011 pula membawa pasukan ini bersama untuk memerangi Apokolips dan diadaptasi menjadi filem.

4. Kisah Justice League yang pertama menggambarkan pasukan ini  bertempur dengan Starro, sejenis tapak sulaiman raksasa dari angkasa lepas.

5. JLA mungkin telah mencipta Marvel Comics. Martin Goodman, penerbit Timeline Comics telah mengarahkan editornya, Stan Lee, untuk menerbitkan komik standing JLA yang mendapat sambutan hangat. Lee dan Jack Kirby kemudiannya mencipta Fantastic Four, diikuti watak-watak baru seperti Spider-Man, Thor, Iron Man, X-Men dan Hulk yang kemudiannya dikenali sebagai Marvel Comics.

6. Pada tahun 2003, Justice League menemui Avengers dalam ‘crossover’ yang melibatkan The Grandmaster, yang muncul dalam Thor: Ragnarok, dilakonkan oleh Jeff Goldblum.

7. Cyborg pertama kali muncul pada tahun 1980 sebagai ahli Teen Titans. Sejarahnya ditulis semula pada tahun 2011 untuk menjadikannya  anggota Justice League yang menggantikan Martian Manhunter.

8. Ahli Justice League bertemu di “sarang rahsia” mereka pada tahun 1960-an, di dalam sebuah gua di gunung berhampiran Happy Harbour, Rhode Island. Mereka menamatkan pengajian di ibu pejabat satelit geosynchronous pada tahun 1970.

9. Pada masa ini, ahli Justice League terdiri daripada Batman, Cyborg, Flash, Green Lantern, Mera (tunang Aquaman), Superman dan Wonder Woman.

10. Pada tahun 1994, watak yang bernama Triumph telah dikenalkan sebagai ahli pengasas Justice League, namun telah dibuang dalam dimensi masa ketika menjalankan misi pertamanya.

 

Sumber: Thestar

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker