AntarabangsaIsu Semasa

Pengantin Kanak-Kanak Masih Berlaku Di Nepal

Apsara Devi Sah kelihatan cantik berpakaian gaun pengantin dilengkapi aksesori pakaian yang berwarna-warni. Cara percakapannya pula sangat sopan. Tetapi dia berumur hanya 16 tahun.

“Saya tidak mahu berkahwin tetapi saya adalah satu-satunya anak perempuan dan ayah saya terpaksa pergi ke luar negara,” katanya. “Masyarakat mungkin berfikir negatif tentang anak perempuan yang sudah dewasa duduk keseorangan di rumah.

“Kebanyakan gadis di kampung saya berkahwin pada usia 15 atau 16 tahun. Saya rasa saya terlalu muda untuk berkahwin; sepatutnya 18 tahun. ”

Walaupun usia minimum daripada segi undang-undang untuk perkahwinan di Nepal adalah 20 tahun, di kawasan perkampungan terpencil seperti Potohr, di daerah Dhanusha, berkahwin dengan kanak-kanak telah lama menjadi kebiasaan.

Negara ini mempunyai salah satu daripada kadar tertinggi pengantin perempuan di dunia. 52% wanita berumur antara 20 dan 49 telah berkahwin sebelum mencapai usia 18 tahun, menurut program kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

15% telah berkahwin sebelum berumur 15 tahun. Pada usia 24 tahun, lebih daripada satu pertiga daripada mereka akan mempunyai tiga atau lebih anak.

Mengikut tradisi, perkawinan di bawah umur adalah perkara yang berkaitan dengan orang yang tidak berpendidikan.

Kajian telah menunjukkan bahawa perempuan yang mempunyai pendidikan yang sedikit atau tidak ada, enam kali lebih berkemungkinan berkahwin lebih awal daripada mereka yang meneruskan pembelajaran di sekolah menengah.

Apabila Apsara dikahwinkan, ibu bapanya melakukannya atas sebab tekanan daripada komuniti mereka, kata Apsara.

Walaupun pendidikan telah lama dipuji oleh semua orang, termasuk Bank Dunia, PBB dan kerajaan sebagai kunci untuk menghapuskan perkahwinan kanak-kanak, situasi seperti Apsara adalah perkara biasa.

Trend migrasi telah mula muncul di beberapa kawasan panas di Nepal. Berjuta-juta rakyat Nepal mencari pekerjaan yang lebih baik di luar negara, dan mengirim wang yang digunakan untuk mendidik anak-anak perempuan mereka, dengan harapan melahirkan lebih ramai pengantin berpendidikan.

“Saya berfikir terdapat hubungan rapat antara tahap pendidikan dan perkahwinan kanak-kanak. Sekiranya tahap pendidikan lebih tinggi di kalangan kanak-kanak perempuan, ia mengurangkan kes-kes perkahwinan kanak-kanak,” kata Madhuwanti Tuladhar, penyelaras perlindungan kanak-kanak di Plan International di Nepal.

“Tetapi perkahwinan anak masih berlaku – walaupun gadis-gadis itu pergi ke sekolah.” Dan setelah berkahwin, “hampir 100 peratus daripada mereka berhenti sekolah.”

Apsara menambah, “kebanyakan gadis belajar hingga umur 9 atau 10. Dalam hampir setiap keluarga, bapa mereka berada di luar negeri”.

“Ibu bapa bimbang [gadis-gadis] akan melakukan sesuatu yang salah apabila mereka matang dan memperoleh pendidikan,” jelas Apsara.

“Ia adalah masyarakat yang sangat konservatif. Kehormatan adalah perkara yang paling penting untuk seorang gadis. Terdapat tekanan masyarakat. Ibu bapa bimbang mereka tidak akan mendapat cadangan [perkahwinan] yang baik apabila dia terlalu tua. ”

Ketakutan tidak pernah dinyatakan dengan jelas, tetapi keluarga yang mempunyai perempuan yang belum berkahwin bimbang dia akan terlibat dalam hubungan seksual atau diperkosa.

Show More

Related Articles

Back to top button