Isu SemasaTempatan

Kanak-Kanak ‘Ambil Alih’ Media Pada 20 Nov

Untuk Hari Kanak-kanak Sedunia pada 20 November, kira-kira 20 kanak-kanak – termasuk mereka yang kurang upaya – akan “mengambil alih” media Malaysia untuk mencerminkan hasrat mereka untuk didengar.

Lebih daripada 10 rakan media tempatan – saluran cetak dan dalam talian, TV dan radio – akan mengambil bahagian dalam pergerakan global, yang bertemakan, #ForEveryChild.

Pada hari itu, kanak-kanak akan menyuarakan perkara-perkara yang menyentuh kepentingan mereka. Mereka akan muncul dalam TV dan pengumuman perkhidmatan radio awam, menulis kolum atau menjadi pengurus media sosial.

Kanak-kanak inilah yang memperkenalkan kempen ‘pengambilalihan’ pada sidang media Unicef’s World Children’s Day.

Empat belas kanak-kanak, berumur antara lima hingga 17 tahun, telah menganjurkan acara tersebut.

Mereka menggunakan pentas untuk bercakap tentang hak kanak-kanak untuk kehidupan yang bahagia dan selamat, serta bebas daripada keganasan dan diskriminasi.

“Ia sangat menyeronokkan. Kami mempunyai peluang untuk berkongsi pendapat kami dengan orang lain, terutamanya orang dewasa dan pemimpin, mengenai kebimbangan kami mengenai pendidikan dan hak kanak-kanak,” kata pengurusi majlis Heidi Ilyana Azmyudin Raj, 12 tahun.

Kanak-kanak juga menonjolkan hasil tinjauan pendapat Children4Change Unicef ​​yang dijalankan secara dalam talian dan luar talian, lapor The Star.

Tinjauan mendedahkan tiga daripada empat kanak-kanak mahu pemimpin menyediakan pendidikan yang berkualiti untuk setiap kanak-kanak, termasuk kanak-kanak kurang upaya, kanak-kanak pendatang dan pelarian.

Lebih 1,000 kanak-kanak – di bawah umur 17 tahun – mengambil bahagian dalam tinjauan itu, yang diadakan pada bulan lepas.

“Apabila diberi peluang, kanak-kanak di Malaysia menunjukkan kepada kita bahawa mereka jelas tentang masyarakat yang mereka ingin lihat dan dibina pada masa depan – pendidikan berkualiti, tidak ada keganasan, perpaduan, dan kebaikan,” kata Wakil Unicef ​​kepada Malaysia, Marianne Clark-Hattingh.

“Pada 20 November, anda akan melihat dan mendengar kanak-kanak menghantar mesej harapan sepanjang hari sebaik sahaja anda menonton televisyen, membaca akhbar, dan berada dalam talian atau mula mendengar siaran radio.”

Kanak-kanak akan ke udara di Star Media Radio Group 988 dan Suria FM pada jam 8 pagi dan 9 pagi pada 20 Nov.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close