AntarabangsaIsu SemasaTeknologi

Kehidupan “Sempurna” Di Media Sosial Mengganggu Mental Remaja?

Peningkatan kadar bunuh diri di kalangan remaja di Amerika Syarikat berlaku pada masa yang sama terdapat peningkatan penggunaan media sosial. Kini terdapat analisis baru yang menunjukkan kaitan tersebut.

Kadar bunuh diri di kalangan remaja meningkat antara tahun 2010 dan 2015 selepas ia menurun selama hampir dua dekad, menurut data daripada Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Mengapa kadar itu meningkat tidak diketahui.

Kajian ini tidak menjawab soalan itu, tetapi ia menunjukkan bahawa salah satu faktor adalah peningkatan penggunaan media sosial.

Kebelakangan ini kadar bunuh diri di kalangan remaja telah dipersalahkan kepada buli siber, dan  media sosial yang menggambarkan kehidupan yang “sempurna” mungkin telah memberi kesan pada kesihatan mental remaja, kata para penyelidik.

“Selepas berjam-jam melihat pos Instagram, saya hanya berasa lebih teruk tentang diri saya sendiri kerana saya berasa tersisih,” kata Caitlin Hearty, seorang pelajar sekolah Littleton, Colorado yang berusia 17 tahun . Dia telah membantu menganjurkan kempen luar talian bulan lalu selepas beberapa kes remaja yang bunuh diri di kawasan setempatnya.

“Tiada siapa yang akan menyiarkan (di Instagram) kesukaran yang mereka lalui,” kata Chloe Schilling, yang juga 17 tahun. Dia juga turut membantu kempen itu, di mana beratus-ratus remaja bersetuju untuk tidak menggunakan internet atau media sosial selama sebulan.

Penulis kajian mengkaji laporan bunuh diri CDC dari tahun 2009 hingga 2015 dan hasil daripada dua tinjauan  yang telah diberikan kepada pelajar sekolah menengah di Amerika Syarikat untuk mengukur sikap, tingkah laku dan minat mereka. Ia melibatkan sekitar setengah juta remaja antara umur 13 hingga 18 tahun.

Mereka ditanya tentang penggunaan peranti elektronik, media sosial, media cetak, televisyen dan masa yang dihabiskan dengan rakan-rakan. Soalan-soalan tentang keadaan jiwa termasuk kekerapan rasa putus asa dan berfikir atau mencuba untuk bunuh diri.

Para penyelidik tidak memeriksa keadaan yang mendorong remaja untuk membunuh diri. Dr. Christine Moutier, ketua pegawai perubatan di American Foundation for Suicide Prevention, berkata kajian itu memberikan bukti yang lemah untuk teori yang popular ini dan terdapat banyak faktor yang mempengaruhi remaja untuk bunuh diri.

Menurut AP, kajian itu diterbitkan pada hari Selasa dalam jurnal Sains Psikologi Klinikal.

Data yang disiarkan termasuk:

—Penggunaan peranti elektronik termasuk telefon pintar selama sekurang-kurangnya lima jam setiap hari lebih dari dua kali ganda. Daripada 8 peratus pada tahun 2009 menjadi 19 peratus pada tahun 2015. Remaja 70 peratus lebih berkemungkinan untuk mempunyai pemikiran atau tindakan untuk bunuh diri daripada mereka yang dilaporkan mengguna satu jam sehari.

—Pada tahun 2015, 36 peratus daripada semua remaja dilaporkan berasa sedih atau berfikir atau merancang untuk cuba bunuh diri. Ia meningkat daripada 32 peratus pada tahun 2009. Bagi perempuan, kadarnya lebih tinggi, iaitu 45 peratus pada tahun 2015 berbanding 40 peratus pada tahun 2009.

—Pada tahun 2009, 58% daripada pelajar perempuan gred 12 menggunakan media sosial setiap hari atau hampir setiap hari. Menjelang 2015, 87% menggunakan media sosial setiap hari atau hampir setiap hari. Mereka 14% lebih berkemungkinan mengalami tekanan daripada mereka yang jarang menggunakan media sosial.

“Kita perlu berhenti memikirkan bahawa telefon pintar tidak berbahaya,” kata penulis kajian Jean Twenge, seorang profesor psikologi di San Diego State University yang mengkaji trend generasi.

“Ada kecenderungan untuk mengatakan, ‘Oh, remaja hanya berkomunikasi dengan rakan-rakan mereka.’ Memantau penggunaan telefon pintar dan media sosial kanak-kanak adalah penting, dan juga menetapkan had yang munasabah,” katanya.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button