Isu SemasaTempatan

Mobilepreneur Lahirkan Usahawan Belia di Sarawak

Mobilepreneur@KKLW yang telah diimplementasikan untuk membantu usahawan belia di kawasan perkampungan telah berjaya membantu meningkatkan pendapatan mereka.

Program itu dilancarkan pada May 2016 dengan tujuan untuk menaiktarafkan penduduk luar bandar. Tumpuannya lebih kepada perniagaan yang berorientasikan perkhidmatan seperti kereta, motosikal, perkhidmatan elektrik, penyelenggaraan udara, jahitan, pemotongan rambut dan dandanan, pembinaan dan penyelenggaraan paip, fotografi, kimpalan, komputer, elektronik serta spa dan kecantikan.

Di bawah Bajet 2017, sejumlah RM30 juta diperuntukkan untuk program di mana peserta terpilih yang berusia di antara 18 dan 45 diberi pakej keusahawanan dalam bentuk motosikal yang disediakan dengan kotak alat serta alat perniagaan mereka. Peserta juga telah menggunakan media sosial untuk mengiklankan perkhidmatan mereka.

Objektif peruntukan itu adalah untuk memberi peluang kepada usahawan untuk menubuhkan perkhidmatan tambah nilai (Value-Added Services) untuk perniagaan mereka.

Menurut laporan The Star, Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Alexander Nanta Linggi berkata berdasarkan analisis yang dilakukan pada 500 peserta di seluruh negara dari Mei 2016 hingga Julai tahun ini, 98% atau 490 daripada mereka berjaya meningkatkan pendapatan mereka sebanyak 10%.

“Daripada semua peserta, 376 (75.2%) daripada mereka telah berjaya menaikkan pendapatan mereka sebanyak 30% manakala 138 lagi (27.6%) berjaya meningkatkan pendapatan mereka sebanyak 100%.

Peningkatan keseluruhan pendapatan di kalangan 500 peserta adalah kira-kira RM534 sebulan,” katanya pada majlis penyampaian pakej keusahawanan kepada 59 peserta dari seluruh Sarawak.

Beliau mengaitkannya dengan keberkesanan program itu untuk membantu menaikkan pendapatan para peserta.

Alexander menambah bahawa program yang diperkenalkan oleh kementerian itu amat relevan untuk usahawan luar bandar.

Juruteknik udara Abang Ahmad Fasnol, salah seorang penerima pakej, tidak dapat sabar menunggu untuk pulang ke rumah untuk menjalankan perniagaannya setelah menerima motosikalnya.

Perjalanan dari Sarikei, yang mengambil masa kira-kira satu jam melalui jalan raya, dia tidak dapat percaya nasibnya selepas diterima sebagai salah seorang daripada 59 peserta dari Sarawak.

“Sebelum ini, kerana saya tidak mempunyai sebarang pengangkutan, saya terpaksa menumpang kereta rakan saya. Dengan motosikal ini, saya kini boleh bekerja secara bebas,” katanya.

Oleh kerana motosikal itu datang dengan kotak motosikal, Abang Ahmad boleh meletakkan alat-alat servis di dalamnya. Dia hanya perlu membawa tangga lipat yang dia kata tidak akan menimbulkan masalah kepadanya kerana kebanyakan pelanggannya tinggal di daerah Debak, Betong dan Saratok.

“Memandangkan saya sekarang boleh bergerak dengan mudah, saya mengharapkan pendapatan bulanan saya melebihi daripada RM1,000 yang sekarang. Saya akan memanfaatkan sepenuhnya media sosial untuk mengiklankan perkhidmatan saya untuk mendapatkan pelanggan yang lebih ramai, “katanya.

Abang Ahmad, 30, telah selesai latihan dalam perkhidmatan dan pemasangan alat hawa dingin di Giat Mara Centre di Sarikei tahun ini.

Apabila ditanya bagaimana dia mengetahui mengenai program itu, beliau berkata seorang jurulatih Giat Mara memberitahu mengenainya dan memberinya borang permohonan.

“Kami perlu menandatangani kontrak selama tiga tahun. Dalam tempoh ini, pegawai dari Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah akan memantau sama ada kami mendapat manfaat daripada program itu,” katanya.

Bagi Nuraishah Jemain, 23, dari Kampung Hilir Tebelu di Sebuyau, yang diterima masuk dalam program itu kini boleh mengembangkan perniagaannya.

“Saya menjalankan perniagaan jahitan dari rumah. Tanpa sebarang pengangkutan, sukar bagi saya untuk memperkembangkan perniagaan saya. Dengan motosikal ini, saya bukan sahaja boleh mendapatkan lebih banyak pelanggan, tetapi saya juga dapat menghantar pakaian kepada pelanggan saya,” katanya.

Cita-cita beliau sejak kecil adalah untuk menjadi tukang jahit. Nuraishah baru saja menyelesaikan kursus jahitannya di Giat Mara Sebuyau.

“Saya mendapat antara RM400 dan RM500 sebulan. Memandangkan saya tiada halangan pengangkutan lagi, saya menjangka pendapatan saya meningkat beberapa kali ganda,” katanya.

Ahmad Amir, 40, ialah seorang mekanik pembaikan motosikal yang mahir. Walau bagaimanapun, dia hanya bekerja separuh masa kerana dia tidak mampu membeli motosikal.

“Bengkel mini saya berada di rumah saya di Kampung Usahajaya Baru. Saya hanya dapat perniagaan jika orang datang kepada saya. Tetapi sebagai peserta Mobilepreneur, tiada halangan untuk saya sekarang kerana saya boleh pergi mencari pelanggan,” katanya.

Dengan tiga orang anak yang bersekolah, Ahmad kini memperoleh antara RM300 dan RM400 sebulan. Dengan bantuan program itu, dia yakin bahawa dia akan dapat pendapatan sehingga RM1,000 sebulan.

Peserta lain adalah dari Batang Lupar, Batang Sadong, Betong, Kota Samarahan, Lanang, Mambong, Mukah, Santubong, Saratok, Selangau dan Sibu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close