Isu SemasaTempatan

AWAS! Ancaman Diabetes Kepada Wanita Hamil

Dianggarkan bahawa seorang daripada lima orang dewasa di seluruh dunia akan mengalami diabetes menjelang tahun 2020.

Di Malaysia khususnya, mempunyai pesakit diabetes yang tinggi dan pada masa ini sebanyak 3.6 juta atau 17.5 peratus rakyat Malaysia telah didiagnosis dengan diabetes jenis II. Lebih mengejutkan, 1.78 juta daripada penghidap diabetes di Malaysia adalah kaum wanita.

Novo Nordisk, sebuah syarikat penjagaan kesihatan global, telah bekerjasama dengan Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) setiap tahun untuk meningkatkan kesedaran mengenai pencegahan dan pengesanan awal diabetes di negara ini.

Tahun ini, dengan tema Wanita dan Diabetes, Novo Nordisk dengan kerjasama Hospital Putrajaya sedang berganding bahu dalam mendidik rakyat Malaysia mengenai diabetes ketika hamil, termasuk mengenal pasti golongan wanita yang berisiko tinggi, cara menguruskan kadar gula dalam darah semasa hamil, dan kepentingan pemeriksaan penyakit.

Mengikut laporan terbaru dari Pejabat Kebangsaan Obstetrik Registry pada tahun 2010, kadar diabetes semasa kehamilan adalah 9.9 peratus dalam kalangan wanita tempatan, lapor NST.

Antara tip untuk mengelakkan diabetes ketika hamil

Perunding Setiausaha Endokrinologi, Dr Nurain Mohd Noor berkata penyakit kencing manis adalah keadaan sementara, tetapi membawa risiko jangka panjang sekaligus memungkinkan diabetes jenis II untuk ibu dan anak.

“Beberapa faktor risiko utama termasuk sejarah diabetes keluarga, diabetes kehamilan semasa kehamilan sebelumnya, sejarah kelahiran mati, atau melahirkan bayi dengan kelainan kongenital.

Meningkatkan kesedaran mengenai diabetes semasa kehamilan dalam kalangan wanita dan rakan-rakan mereka adalah penting untuk memastikan pengesanan awal dan cara menguruskannya.

Menurut pakar, wanita yang terdedah kepada faktor risiko diabetes kehamilan harus berunding dengan doktor mereka jika mereka merancang untuk hamil untuk memastikan mereka mendapat bimbingan dan sokongan dalam menguruskan kandungan gula dalam darah dengan betul.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker