Hiburan

Pengasas Alibaba, Jack Ma Lakon Filem Kung Fu

Jutawan dan pengasas Alibaba, Jack Ma, telah membuat debut lakonannya dalam filem 20-minit yang berjudul Gong Shou Dao (diterjemahkan sebagai ‘Seni Mempertahankan Diri dan Serangan’).

Filem ini berdasarkan Tai Chi, iaitu sebuah seni mempertahankan diri yang berasal dari China yang diamalkan kerana manfaatnya kepada kesihatan dan latihan pertahanan diri.

Ma, 53, merupakan seorang pengamal bentuk seni mempertahankan diri tersebut dan telah mengamalkannya selama hampir 30 tahun.

Pelakon lain dalam filem itu termasuk bintang aksi Jet Li, Donnie Yen, Wu Jing dan Tony Jaa dari Thailand serta pelakon terkenal Huang Xiaoming, Tong Dawei dan Li Chen.

Ma diilhamkan untuk membuat filem itu pada tahun 2009 apabila beliau bertemu dengan pelakon dan artis seni mempertahankan diri yang terkenal, Jet Li. Mereka menubuhkan sebuah syarikat untuk mempromosikan Tai Chi pada tahun 2011 dan memutuskan untuk membuat filem bagi merealisasikan matlamat mereka.

Ma memainkan peranan sebagai seorang mahaguru Tai Chi manakala Jet Li berlakon sebagai seorang sami Buddha.

Sumber yang berhampiran dengan Ma berkata: “Ma mempunyai hati muda, beliau minat dengan seni dan budaya, dan seni mempertahankan diri telah memainkan peranan penting dalam membentuk dirinya.”

Filem lengkap Gong Shou Dao telah mula disiarkan di Youku, penyedia video dalam talian yang berafiliasi dengan Alibaba, dan juga di teater.

Pihak Alibaba berkata: “Disebabkan filem itu bertujuan untuk mempopularkan dan menyebarkan budaya Cina… orang awam dijemput untuk menonton secara percuma.”

Filem ini dihasilkan oleh Jet Li, dan diarahkan oleh pelakon China, Wen Zhang. Ia dibuat dalam bahasa Mandarin dan mempunyai sarikata dalam bahasa Inggeris untuk penonton di luar China.

Menerusi filem itu, para pembuat filem berharap dapat berkongsi budaya Cina bersama seluruh dunia dan memberi penghormatan kepada bentuk seni yang telah diamalkan selama lebih dari 5,000 tahun di China.

Semalam filem itu mengeluarkan treler rasmi berdurasi enam minit yang kini mempunyai 5.9 juta tontonan di laman Facebook rasmi Jet Li.

Dalam treler ini, Ma boleh dilihat melakukan beberapa pergerakan Tai Chi yang hebat.

Show More

Related Articles

Back to top button