Isu SemasaTempatan

Cacat Pendengaran Bukan Penghalang Untuk Dua Sukarelawan Ini

Sama seperti para atlet yang bersaing dalam Sukan Para Asean ke-9, dua wanita ini tidak membiarkan kekurangan mereka menghalang mereka menjadi sukarelawan.

Elaine Yee Chek Yin, 29, dan Isabella Choo Yuit Peng, 34, kedua-duanya yang tidak mempunyai daya pendengaran, telah memutuskan untuk menjadi sukarelawan untuk Sukan SEA tahun ini.

Kedua-duanya yang telah berkawan sejak zaman persekolahan mereka, dijemput untuk mengambil bahagian oleh rakan mereka.

“Ini kali pertama saya menjadi sukarelawan. Saya berharap saya dapat belajar banyak daripada pengalaman ini,” kata Yee pada masa itu.

Kedua-dua Yee dan Choo telah membantu di Pusat Akuatik Negara untuk acara renang, lapor The Star.

Choo, yang juga menjadi sukarelawan buat pertama kalinya, berkata dia bimbang bahawa kekurangannya mungkin menimbulkan kekeliruan di antara dia dan rakan-rakannya yang dapat mendengar.

“Ia lebih sukar kerana saya dapat mendengar, tetapi saya akan cuba yang terbaik. Ini pengalaman baru untuk saya,” kata pereka grafik itu.

Sementara itu, semangat Malaysia terserlah di kalangan sukarelawan pelajar yang membantu menjadikan majlis perasmian itu berjaya.

Antaranya adalah sekumpulan 150 sukarelawan yang berasal dari Institut Profesional Baitulmal (IPB).

Salah seorang daripada mereka, yang mahu dikenali sebagai Wan Nurul Hanim, 20, berkata dia menjadi sukarelawan untuk membantu mempromosikan universitinya.

“Saya juga ingin menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa golongan belia juga dapat membantu untuk menjadikan semua orang bangga dengan Malaysia,” katanya.

Wan Nurul Hanim, yang tidak pernah hadiri Sukan Para sebelum ini, berkata beliau ingin melihat bagaimana acara ini berbeza daripada Sukan SEA.

Nurul Fatehah Imani, 19, juga merupakan sebahagian daripada kumpulan itu. Ia adalah kali pertama beliau menjadi sukarelawan untuk acara seperti itu.

“Ia menyeronokkan. Walaupun anda letih, anda dapat berjumpa dengan orang baru dan bekerjasama, “katanya.

Mohd Nizamuddin, 30, yang bekerja di jabatan hal ehwal pelajar IPB, berkata universiti itu turut terlibat dalam Sukan SEA bulan lepas. Kumpulan 150 pelajar yang berbeza terlibat pada masa itu.

Pelajar adalah komponen yang ketara daripada kira-kira 4,000 sukarelawan di Sukan SEA.

Muhd Izzul Fikri, 20, yang belajar di Universiti Pertahanan Kebangsaan Malaysia (UPNM), berkata beliau terlibat dalam tugas sukarela selama tiga tahun yang lalu ketika belajar.

“Sukan Para menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan di antara orang yang kurang upaya dan berupaya,” katanya.

Tags
Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker